Депутатите приемат препоръки относно използването на данъчната политика за справяне с настоящите трудности

European Parliament
25.10.2023 / 15:01

Депутатите във вторник призоваха за системен преглед на данъчната политика като цяло и по-конкретно на правилата за корпоративния данък.

 

Приемайки две отделни незаконодателни резолюции, една за ролята на данъчната политика по време на криза и друга за по-нататъшни реформи на правилата за корпоративно данъчно облагане, евродепутатите от комисията по икономически и парични въпроси твърдят, че неравенствата и напрежението върху европейския бизнес, и двете се влошават в тези времена на криза могат отчасти да бъдат решени чрез промени в данъчните правила на ЕС.

 

Резолюцията относно ролята на данъчната политика по време на криза, изготвена от Кира Мари Петер-Хансен (Зелени/ЕСА, Дания), беше приета с 30 гласа „за“, 18 „против“ и 4 „въздържал се“.

 

Резолюцията за по-нататъшна реформа на правилата за корпоративно данъчно облагане, изготвена от Isabel Benjumea (ЕНП, Испания), беше приета с 46 гласа „за“, 5 „против“ и 2 „въздържал се“.

 

Ролята на данъчната политика по време на криза

 

Тази резолюция прави препоръки за това как по-добре да се използва данъчната политика като инструмент за улесняване на преразпределението, увеличаване на приходите и насочване на поведение, по-специално към насърчаване на екологосъобразно поведение.

 

В резолюцията се посочва, че някои мултинационални компании, които са реализирали свръхпечалби в резултат на времената на криза, често са били облагани с недостатъчен данък. Той също така подчертава, че екологичното данъчно облагане остава ниско спрямо общите данъчни приходи в ЕС, докато субсидиите за изкопаеми горива остават високи. Друга област, която изисква внимание, е тази на проблемите, поставени пред международните данъчни системи поради нарастването на трансграничната работа от разстояние.

 

Поради това резолюцията призовава за конкретни политики, срокове и мерки за постепенно премахване на субсидиите за изкопаеми горива чрез данъчни мерки възможно най-скоро, като по-специално се иска увеличаване на данъчното облагане на въздушния и морския транспорт. Той също така подчертава необходимостта от съсредоточаване върху намаляването на данъчните измами, избягването и укриването на данъци в областта на прякото и косвеното данъчно облагане, като призовава държавите членки да използват по-ефективно настоящите правни и административни инструменти.

 

И накрая, резолюцията приканва Комисията да анализира временен данък върху свръхпечалбите в различни сектори за бъдещи кризи, за да ограничи олигополистичната власт на определени компании и да повиши конкурентоспособността.

 

По-нататъшна реформа на правилата за корпоративно данъчно облагане

 

Тази резолюция прави препоръки как да се използват правилата за корпоративния данък, за да се облекчи тежестта върху бизнеса, особено МСП, в тези трудни времена на несигурност и инфлация.

 

Наред с други препоръки, той призовава държавите-членки да въведат временни данъчни мерки за смекчаване на увеличението на разходите за енергия и да използват допълнителните приходи, основани на по-високите цени на енергията, за предоставяне на пряко и целенасочено облекчение в помощ на най-уязвимите граждани и средната класа и облекчаване на тежестта върху гражданите и фирмите, особено МСП.

 

Той също така призовава Комисията да представи цялостна оценка на предишни действия, предприети по отношение на корпоративното данъчно облагане от 2011 г. насам, и да публикува задълбочена оценка на въздействието на най-добрите варианти за облекчаване на административната тежест за предприятията, особено за МСП.

 

За да се намалят разходите за съответствие и административната тежест, резолюцията също така призовава Комисията да извърши оценка на въздействието върху използването на нови технологии за подобряване на скоростта, ефикасността, надеждността, прозрачността и устойчивостта на свързаните с данъците административни процедури. Добавя се, че това може да накара Комисията да продължи това упражнение с предложение за засилване на сътрудничеството между данъчните органи, като се възползва от идентифицираните добри практики, водещи до благоприятна за бизнеса среда.

 
 

Copyright © 2008-2024 TUIDA NEWS | RSS

Created by Sliven.NET | Design by Anna Valeva | Programming and SEO by Hristo Drumev