„Финансово-правна грамотност за Европа“

Лого на проекта
03.08.2023 / 10:45

Проектът FIN-LEG-LIT - предоставяне на средствата на Европа за придобиване на финансова и правна култура

 

В днешния забързан, взаимосвързан свят, финансовата грамотност е основно житейско умение. Скорошно проучване на Евробарометър (Европейска комисия, Мониторинг на нивото на финансова грамотност в ЕС, Евробарометър),

https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2953 подчерта належащата необходимост от подобряване на финансовата грамотност на гражданите на ЕС. Резултатите от проучването са тревожни: само 18% от гражданите на ЕС демонстрират високо ниво на финансова грамотност, докато 64 % са на средно ниво, а останалите 18% имат ниско ниво на финансова култура. Тази очевидна липса на финансови познания има далечни последици както за отделните хора, така и за икономиката като цяло. Признаването на проблема от Европейската комисия разкри, че само четири държави членки могат да твърдят, че имат повече от една четвърт от своите граждани с високо ниво на финансова грамотност. Освен това проучването установи, че специфични демографски групи, включително жени, младежи, хора с ниски доходи и хора с ниски нива на общо образование, са склонни да бъдат по-малко финансово грамотни от други групи. Това несъответствие изисква спешни действия за справяне с финансовата неграмотност и нейното въздействие върху общественото и икономическо благосъстояние.

 

В отговор на тази голяма загриженост проектът „Финансово-правна грамотност за Европа“ (FIN-LEG-LIT), съфинансиран от програма Еразъм+, си постави за задача да се справи директно с финансовата и правна неграмотност. С мисията да предостави на европейците знания и умения, за да се ориентират в сложния свят на финансите, проектът има за цел да достигне до хора със средни до ниски доходи.

 

Проектът FIN-LEG-LIT, стартиран през 2020 г. и продължаващ до 2023 г., обединява консорциум от пет партньори от различни европейски страни. Френският координатор EURL Aristote е известен с проектирането и изпълнението на социално-образователни и културни проекти за училища. Асоциацията от Гваделупа OENE работи за подобряване на състоянието на младите хора в неравностойно положение. Литовският институт за финансови права се фокусира върху обучението на европейците в тънкостите на финансовото управление. Българската Европейска мултикултурна асоциация – Сливен, работи предимно с млади хора за насърчаване на цялостното израстване. И накрая, италианската асоциация Euroform RFS предлага специализирано обучение за мигранти и възрастни в областта на образованието и обучението през целия живот.

 

Основните цели на проекта FIN-LEG-LIT са разработване на цялостни инструменти и предоставяне на обучение за подобряване на финансовите и правни познания на гражданите на ЕС. Създаването на „Наръчник по финансово и правно образование за Европа“ е в основата на амбициите на проекта. Този наръчник, щателно съставен въз основа на най-добрите европейски практики е в съответствие с целите на ЕС по отношение на зелените финанси и Съюза на капиталовите пазари. Универсалността му го прави достъпен за възрастни с ниски доходи, нискоквалифицирани и нискоквалифицирани лица в различните икономически региони на ЕС. В допълнение към наръчника, проектът предлага иновативен „инструмент за електронно обучение“, посветен на финансовото и правното образование. Този инструмент ще служи като универсален ресурс, адаптивен към финансови и правни образователни курсове или самостоятелно обучение, преодолявайки географски и времеви ограничения.

 

За да осигури ефективно изпълнение, проектът FIN-LEG-LIT дава приоритет на обучението на обучители по финансово и правно образование. Тези обучители са от ключово значение за предоставянето на качествено образование на възрастни учащи и за преодоляване на празнината в знанията. Чрез семинари и сесии за изграждане на умения проектът предоставя на обучителите необходимата експертиза, за да позволи на хората да придобият финансови и правни познания.

 

От стартирането си проектът FIN-LEG-LIT постигна значителен напредък към постигане на поставените цели. Екипът на проекта се ангажира с обширни изследователски дейности, за да разработи наръчника, черпейки вдъхновение от най-добрите европейски практики във финансовото и правно образование. Обратната връзка от възрастни обучаеми е безценна за усъвършенстването на инструмента за електронно обучение и превръщането му в по-ангажиращ и достъпен. Семинарите за финансово и правно обучение за обучители и служители са едно от основните постижения на проекта. По време на тези семинари обучителите и членовете на персонала получиха безценни знания за ефективното използване на наръчника и инструмента за електронно обучение. Въоръжени с тези нови знания, обучаващите са по-добре подготвени да отговорят на нуждите на обучаемите в неравностойно социално и икономическо положение.

 

Освен непосредственото въздействие върху обучаващите, проектът FIN-LEG-LIT трябва да остави трайно наследство в Европа. Наръчникът и инструментът за електронно обучение ще бъдат предоставени на всички европейски граждани чрез уебсайта на проекта https://www.finleglit.eu и партньорските платформи. Тази демократизация на финансовото и правно образование ще допринесе за изграждането на по-приобщаващо и по-добре информирано общество, в което гражданите могат да вземат информирани финансови решения.

 

Проектът FIN-LEG-LIT стартира с начална среща на 26 октомври 2020 г. и приключва през август 2023 г. Започнахме със създаването на лого на проекта и стартирането на уебсайт на всички езици на проекта. Работата по Наръчника за финансово-правна грамотност за Европа (Наръчника) и съответния електронен инструмент започна с подготовката на въпросниците, свързани с финансово-правната грамотност на всички езици на проекта. Всеки партньор по проекта разпространи въпросниците сред целевата аудитория на проекта и събра отговорите от поне 50 интервюирани. Събраната информация беше анализирана и съчетана с извършения теоритичен анализ, който послужи като основа за Наръчника и електтронния инструмент. И двата инструмента ще бъдат предоставени на всички езици на проекта в печатни, pdf и електронни версии.

 

На 7 – 9 декември 2021 г. партньорите се срещнаха на живо в транснационалната среща по проекта в Le Moule, Гваделупа, Франция. Срещата беше организирана от местния партньор по проекта Организация за развитие и неформално образование. Транснационалната среща беше посветена на тестването и подобряването на наръчника и неговия електронен инструмент.

 

 

 

Повече информация за срещата можете да намерите тук:

Transnational project… – European Multicultural Association | Facebook

https://teise.vdu.lt/mokslas/projektai/financial-legal-literacy-for-europe

 

Друго събитие по проекта, където всички партньори се срещнаха, се проведе от 24-ти до 28-ми април 2023 г. в Козенца, Италия. По време на работилницата по Финансово-правна грамотност за треньори и персонал, Методическото ръководство и онлайн обучителния инструмент бяха представени на треньорите и членовете на персонала от партньорите по проекта. Участниците научиха как да използват и прилагат Методическото ръководство и онлайн обучителния инструмент на практика.

 

Събитията за разпространение на наръчника и електронния инструмент се проведоха през юни и юли 2023 г.

 

Основната идея на проекта е той да подобри финансовото благосъстояние на европейските граждани, да намали икономическите различия и да допринесе за постигането на общите цели на Европейския съюз. Като предоставя основни финансови и правни знания, FIN-LEG-LIT има за цел да предостави на хората необходимите умения, за да процъфтяват в днешния динамичен финансов пейзаж. С този амбициозен проект правим огромна стъпка към финансово по-интелигентно и проспериращо бъдеще за всички европейски граждани.

 

 

Още снимки от новината

„Финансово-правна грамотност за Европа“
„Финансово-правна грамотност за Европа“
„Финансово-правна грамотност за Европа“

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев