Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила

Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила
28.08.2023 / 09:15

Богата празнична програма съпътства тридесетото издание на Националния събор на каракачаните в местността Карандила край Сливен. Това съобщиха от пресцентъра на общината, които подкрепят в организацията Федерацията на културно-просветните дружества на каракачаните в България.

 

Съборът започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от отец Евгений Янакиев. Тази година той е посветен на Христо Христов, председател на федерацията, който почина внезапно през 2022 г. На негово име е учредена фондация, която да популяризира и подпомага танцовото изкуство на каракачаните.

 

„Поздравявам Федерацията на каракачаните за енергията и усилията, с които пази и предава на поколенията техните традиции и културна идентичност, каза при откриването кметът Стефан Радев. Каракачанският етнос ревностно пази традициите си и в същото време е напълно интегриран в социалния, културен и стопански живот на нашата държава. Хора трудолюбиви, предприемчиви, уважаващи и зачитащи семейните традиции и ценности", каза кметът.

 

Участниците и гостите бяха приветствани още от председателя на Федерацията на каракачаните в България Никола Къчев. „Ние, каракачаните, се гордеем със своя произход. Федерацията прави всичко възможно, за да съхранява нашия език и култура“, каза Къчев.

 

Специален гост е председателят на общонародното дружество на каракачаните в Гърция Георгиус Мучанас. Той определи Федерацията на каракачаните у нас като мост на приятелството между България и Гърция.

 

В тридесетото издание на събора се изявяват много местни участници, танцови ансамбли, както и известни гости от Гърция. Всеки желаещ ще има възможност да разгледа отблизо изградения каракачански стан, който е атракция за туристите през цялата година.

 

Към събитието има засилен интерес, като се наложи полицейски патрул да организира натовареното движение в местността днес.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев