Пети четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се състоят на 5 септември в с. Медвен

Велина Василева/БТА (архив)
28.08.2023 / 09:13

Пети четения, посветени на Захарий Стоянов, ще се състоят на 5 септември в с. Медвен, съобщиха от областната администрация в Сливен, които са организатори на събитието, заедно с Община Котел, Исторически музей - Котел, къща – музей „Захарий Стоянов“ и Кметство с. Медвен.

 

Програмата ще започне от 10 часа в местното читалище с награждаване на участниците от конкурса: „Захарий Стоянов – летописецът на Националната революция“. Както БТА съобщи, деветокласничката Стилияна Стефанова от Средно училище „Неофит Рилски", гр. Твърдица спечели първо място в Националния ученически конкурс.

 

Сред докладите в научния форум са „Захарий Стоянов и Съединението на Източна Румелия с Княжество България“ на Васил Димчев – уредник в къща-музей „Захарий Стоянов“ с. Медвен, „Захарий Стоянов като изследовател на историята“ – проф. Пламен Павлов, ВТУ, „Нашият съвременник Захарий Стоянов“ – проф. Захари Захариев, фондация „Славяни“, София, „Захарий Стоянов в българското кино“ – Вера Таскова, уредник в ИМ Котел, „Придобити чрез дарения движими културни ценности във фонда на къща – музей „Захарий Стоянов“ с. Медвен – Ивайло Иванов, екскурзовод в ИМ Котел, „Трилогията „Записки върху Записките на Захарий Стоянов“ – Иван Гранитски, член-кореспондент на БАН, „Затвори“ или българщината“ – писателят Любомир Котев.

 

Концерт ще изнесе оперната прима Татяна Шиварова, а в 12:30 ч. пред паметника на Захарий Стоянов в селото ще бъдат поднесени венци и цветя.

 

Първото издание на "Захаристоянови четения" бе през 2019 година по повод 130 години от неговата кончина. Целта е да се запази паметта за летописеца, публициста, бунтаря и държавника Захарий Стоянов, да се попълнят празнотите в проучванията за живота и разностранната му деятелност. Не на последно място - да се провокира общественият интерес за връщането на възрожденеца в учебните програми.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев