Западнонилска треска и как да се предпазим от ухапване от комари

Западнонилска треска и как да се предпазим от ухапване от комари
02.09.2024 / 15:00

От началото на 2024 г. до 30.08.2024г. в страната лабораторно са доказани 3 случая на Западнонилска треска (ЗНТ), от които 2 с летален изход.

По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията в периода 01.01. – 31.07.2024 г. осем държави са съобщили 69 случая на ЗНТ, от които 8 са завършили летално. Преобладават случаите в Гърция, Италия, Испания.

 

Предвид благоприятните метеорологични условия за предаване на вируса на Заподнонилската треска в Европа, през следващите седмици и месеци са възможни нови случаи при хора.

Западнонилската треска е вирусна зоонозна инфекция с трансмисивен механизъм на предаване. Заболяването е най-често срещано сред птиците и конете. При хората се разпространява след ухапване от заразени комари, които се инфектират от заразени птици. Вирусът може да се разпространява и от човек на човек чрез кръвопреливане и трансплантация на органи, от майка на дете по време на бременност и кърмене и при медицински персонал, работещ с вируса в лаборатории.

Вирусът на Западнонилската треска има широка географска циркулация в Европа, поради наличие на континента на комарите които го разпространяват. Най-много случаи при хора се регистрират от юли до октомври, с пик през август – септември.

 

Инкубационният период на заболяването е между 3 и 14 дни. Около 80 % от инфекциите при хората протичат без симптоми. Около 20 % от заразените с вируса развиват заболяване - Западнонилска треска, което обикновено протича леко до умерено тежко, с грипоподобни симптоми – температура, главоболие, неразположение, умора. Възможна е и поява на макулопапулозен обрив, гадене и повръщане. При по-малко от 1 % от заболелите протичането е тежко и засяга нервната система (енцефалит, менингоенцефалит), предимно при хора в напреднала възраст и с придружаващи заболявания.

Лица, завърнали се от засегнати райони и имащи посочените по-горе симптоми, характерни за заболяването Западнонилска треска независимо от анамнезата за ухапвания от комари, трябва да се обърнат към своя личен лекар за диагностично уточняване. По отношение на предпазването на лабораторния персонал от заразяване е от съществено значение правилното носене на лични предпазни средства и спазването на противоепидемичен режим на работа.

 

Как да се предпазим с индивидуални средства:

• Репеленти /вещества отблъскващи комарите/, приложението на които е според

инструкциите на производителя;

• Дрехи с дълги ръкави и крачоли, шапки, които да предпазват откритите части на

тялото;

• Използването на уреди и препарати за домашна дезинсекция

• Препоръчително е да се нощува в стаи, на които прозорците са с мрежа против комари.

 

Необходимо е в личните имоти да се създадат неблагоприятни условия за живот на комарите чрез:

• Окосяване на високите треви, подрязване на храстите и ниските клони на дървета.

• Засипване с пръст на локви, задържали се повече от ден.

• Дрениране или засипване с пръст на ненужните малки водни източници в двора.

• Премахване на всички възможни източници на застояла вода. Отстраняване на детски играчки и съдове, в които може да се събере и застои дъждовна вода.

• Ежедневна подмяна водата на птици, домашни и селскостопански животни.

• Периодична проверка на водопроводи и системи за напояване за добро оттичане на водата.

• Поддържане на чистотата на водата в басейните чрез почистване и хлориране.

• Редовно проверяване за остатъци от вода във външни саксии, керамични фигури, дворни вази, автомобилни гуми, улуци и други задържащи вода вещи.

• Почистване на битовите отпадъци намиращи се в близост до домовете.

Важни превантивни мерки, насочени към максимално ограничаване на разпространението на комарите в населените места, са провеждането на дезинсекционни мероприятия

 

 

Още снимки от новината

Западнонилска треска и как да се предпазим от ухапване от комари

 

Регионална здравна инспекция-Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев