Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.
29.09.2023 / 14:53

Проектът Образователен център „Добро“ и кампанията „Генератори за Украйна“ получиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

 

Почетните медали бяха връчени днес на тържествена церемония в Мраморното фоайе на Народното събрание от членовете на националното жури Андрей Ковачев (ЕНП) и Цветелина Пенкова (СиД) и в присъствието на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова, българския еврокомисар Илиана Иванова и Олеся Илашчук, посланик на Украйна в Република България.

 

С наградата се дава признание на инициативи, които допринасят за европейското сътрудничество и насърчаването на общи ценности. Тя се присъжда всяка година от Европейския парламент за проекти, които поощряват взаимно разбирателство, трансгранично сътрудничество и ценностите на ЕС и основните права.

 

Андрей Ковачев, който връчи почетен плакет на Манол Пейков за инициативата „Генератори за Украйна“, заяви: „Проектите, които представяме днес в Народното събрание са само два от многото, които показват, че българските граждани не са безучастни към случващото се в Украйна и са солидарни с украинския народ. Благодаря на г-н Пейков и на всички български граждани, които се включиха в инициативата, показвайки, че ние сме част от европейската идентичност и имаме морален компас, който ни води.“

 

При връчването на наградата на фондация „Фонд Добро“ Цветелина Пенкова заяви: „Изключително много ме радва възможността да връча наградата на фондация „Фонд Добро“, защото работейки с деца те полагат усилия да решат проблеми и да създадат условия така, че никога повече да не се сблъскваме с това, което виждаме в момента в Европа; да не се повтарят нашите грешки от миналото“.

Лауреатите на тазгодишната награда бяха високо оценени през пролетта от Комисия по присъждане на наградата, включваща представители на Европейския парламент и европейски граждански и младежки организации. Комисията направи своя избор след предварителна селекция, изготвена от българското национално жури, съставено от членовете на Европейския парламент Андрей Ковачев (ЕНП), Цветелина Пенкова (С&Д) и Илхан Кючюк (Обнови Европа), члена на борда на Асоциация Европейска младежка карта България Лилия Еленкова и програмния координатор на Българското училище за политика „Димитър Паница“ Биляна Богоева.

Лауреатите

Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“

Първият лауреат на наградата от България за 2023 г. е социалният и образователен проект Образователен център „Добро“ на фондация „Фонд Добро“ с подкрепата на Уницеф. Дейността на образователния център включва адаптация и интеграция на украински и български деца на възраст от 3 до 18 години. Целта на проекта е да помогне на украинските деца да се интегрират в българската общност, като изучават културата, езика, местните обичаи и традиции и намерят български приятели. Центърът провежда курсове по български, английски и украински език за деца, предоставя психологическа подкрепа и възможност за участие в различни образователни и развиващи умения дейности. Провеждат се и спортни занимания.

„Генератори за Украйна“ на Манол Пейков

Вторият лауреат на наградата от България за 2023 г. е проектът „Генератори за Украйна“, осъществен от Манол Пейков. В резултат на нахлуването на Русия в Украйна през есента на 2022 г., енергийната система на Украйна беше подложена на атаки и това доведе до недостиг на електрозахранване в цялата страна. Хиляди домакинства, обществени организации и институции останаха без ток. В знак на солидарност с украинския народ и като продължение на своята активна доброволческа дейност, започнала още с началото на войната, Манол Пейков стартира кампания за набиране на средства за закупуване на генератори за Украйна. Кампанията беше обявена в профила му във Facebook на 26 ноември 2022 г. В рамките на една седмица бяха събрани 250 000 евро, закупени бяха генератори, които бяха доставени на училища, болници, социални домове и бомбоубежища за осигуряване на светлина и топлина в цялата страна. В деня на номинацията на „Генератори за Украйна“, 27 март 2023 г., събраната сума бе 705 583 евро, а броят на генераторите, изпратени в Украйна – общо 470.

Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент

От 2008 г. насам Наградата за европейски гражданин се присъжда на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по-тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в Съюза. Наградата е под формата на почетен медал и има символично изражение.

Лауреати на Наградата за европейски гражданин на ЕП от България

• 2021 г. – „TheMayor.EU – Европейският портал за градове и граждани“;

• 2020 г. – „Медея“ на Сдружение „Легал арт център“ и „Виждам чрез музика“ на Фондация „Музика за България“;

• 2018 г. – Архимандрит Партений Фидановски;

• 2016 г. – Мариана Пенчева и Иван Николов;

• 2015 г. – Народно читалище „Бъдеще сега 2006“;

• 2014 г. – Доброволците от СУПЦ Варна и журналистът Христо Христов;

• 2013 г. – Акад. Валери Петров и д-р Милен Врабевски;

• 2012 г. – Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия“.

Още снимки от новината

Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.
Връчиха Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент за 2023 г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев