Седмицата в ЕП: 4 – 10 септември 2023 г.

Европейският парламент
04.09.2023 / 11:00

Заседания на парламентарни комисии, политически групи Брюксел

Изслушване на кандидата за член на Европейската комисия Илияна Иванова. Комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT) ще проведат тричасово изслушване с Илиана Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, за оценка на нейните компетенции и пригодност да заема позицията комисар (вторник).

В сряда Председателският съвет на Парламента ще вземе решение дали да закрие процеса на изслушване и да препоръча провеждането на окончателното гласуване по време на септемврийската пленарна сесия.

 

На живо: изслушване на Илияна Иванова пред комисиите ITRE / CULT, вторник, 5 септември, 10:30 ч. българско време

 

На живо: пресконференция след изслушването с участието на председателите на комисиите ITRE / CULT, вторник, 5 септември, 13:30 ч. българско време

 

НАТО / Йенс Столтенберг. Евродепутатите от комисията на ЕП по външни работи (AFET) и подкомисията по сигурност и отбрана (SEDE) ще обсъдят с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг последните събития относно войната в Украйна, дългосрочната подкрепа на Запада и възможностите за гаранции за сигурност за Киев, както и за отношенията между ЕС и НАТО (четвъртък).

 

На живо: заседание на AFET / SEDE, четвъртък, 7 септември, 9:30 ч. българско време

Закон за свободата на медиите. Комисията на ЕП по култура и образование (CULT) ще гласува проектопозицията на Парламента относно Европейския закон за свободата на медиите. Законопроектът има за цел да защити плурализма и независимостта на редакционните решения. Евродепутатите ще гласуват предложенията за изменения по отношение на предпазните мерки срещу политическа намеса, забраната на използването на шпионски софтуер срещу журналисти, прозрачността на собствеността върху медиите, държавната реклама и създаването на Европейски надзорен орган за медийни услуги с по-големи правомощия (четвъртък).

 

На живо: заседание на CULT, четвъртък, 7 септември, 10:00 ч. българско време

Манипулиране на енергийния пазар. Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) ще приеме своята позиция по проектозаконодателство, което има за цел да защити пазара за търговия на едро с енергия от манипулации, така че сметките за енергия на европейските домакинства и предприятия да бъдат по-малко засегнати от краткосрочните колебания на пазарните цени (четвъртък).

 

На живо: заседание на ITRE, четвъртък, 7 септември, 11:00 ч. българско време

Доставка на суровини от изключителна важност. Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) също така ще гласува позицията си относно акта за суровините от изключителна важност, който има за цел да осигури доставките на тези ключови материали и да намали зависимостта на ЕС от вноса им от трети страни. Суровините от изключителна важност, като например литий за изработката на батерии или силиций за изработката на полупроводници, са от решаващо значение за широк спектър от индустриални сектори, както и за екологичния и цифровия преход (четвъртък).

 

На живо: заседание на ITRE, четвъртък, 7 септември, 11:00 ч. българско време

Интегритет на ЕП. Комисията на ЕП по конституционни въпроси (AFCO) ще гласува поредица от промени във вътрешните правила на Европейския парламент, чиято цел е да бъде укрепен интегритета, както и да бъде засилена независимостта и отговорността на институцията. Предложените изменения се отнасят до достъпа на бивши членове на ЕП до сградите на Парламента, конфликтите на интереси, санкциите за нарушаване на кодекса за поведение и публикуването на информация за заседанията (четвъртък).

 

На живо: заседание на AFCO, четвъртък, 7 септември, 11:30 ч. българско време

Приоритети на испанското председателство на Съвета на ЕС. Министрите на испанското правителство ще представят приоритетите си в комисиите на ЕП по заетост и социални въпроси (EMPL) и култура и образование (CULT) - първите в рамките на поредица от предстоящи срещи с парламентарните комисии. Испания ще председателства Съвета на ЕС до края на декември 2023 г. (от понеделник до четвъртък).

Подготовка за пленарната сесия на 11-14 септември. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 11-14 септември, по време на която председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще произнесе речта си за състоянието на Европейския съюз и ще обсъди с членовете на ЕП плановете на Европейската комисия до края на нейния мандат. Евродепутатите също така ще обсъдят и гласуват директивата за енергията от възобновяеми източници, насърчаването на енергията от възобновяеми източници, законодателство за качеството на атмосферния въздух и по-чист въздух, както и укрепването на европейската отбранителна промишленост чрез общи обществени поръчки. Те също така ще обсъдят и гласуват позицията си относно отношенията с Беларус, ще направят оценка на положението в Турция и ще гласуват относно законодателство въвеждащо нови правила за защита на потребителите от дългове по кредитни карти, овърдрафт и заеми, които не са подходящи за тяхното финансово положение.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

 

На живо: брифинг за медиите, петък, 8 септември, 12:00 ч. българско време

Програма на председателя на ЕП. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще се срещне с председателя на парламента на Малта и малтийска парламентарна делегация във вторник. От четвъртък до събота тя ще бъде в Токио и Киото, Япония, където ще присъства на срещата на председателите на парламентите от страните от Г-7.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев