Седмицата в ЕП: 3 – 9 юли 2023 г.

Европейският парламент
03.07.2023 / 12:39

Заседания на парламентарни комисии, политически групи Брюксел

Украйна / Санкции. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще приеме своята позиция относно престъпленията и наказанията за нарушаване и заобикаляне в държавите членки на санкциите на ЕС срещу Русия, например неприлагане на задължението за замразяване на средства или забрана за пътуване. Предложените наказания за нарушаване на санкциите включват присъди за лишаване от свобода за физически лица и глоби за фирми (четвъртък).

На живо: заседание на LIBE, четвъртък, 6 юли, 10:00 ч. българско време

 

Инцидент на кораб с мигранти край бреговете на Гърция. Членовете на комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще обсъдят неотдавнашния инцидент край бреговете на Гърция, при който потъна кораб с мигранти, с участието на заместник-председателя на Европейската комисия Маргаритис Схинас (очаква се потвърждение), комисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и изпълнителния директор на Европейската гранична агенция Фронтекс Ханс Лайтенс (четвъртък).

<a href="">На живо: заседание на LIBE, четвъртък, 6 юли, 10:00 ч. българско време

 

Таксономия / Устойчиво финансиране. Комисиите на ЕП по околна среда (ENVI) и по икономически и парични въпроси (ECON) ще обсъдят с комисаря за финансовите услуги Марейд Макгинес предложението на Европейската комисия за въвеждането на нов набор от критерии за таксономията относно икономически дейности, които имат съществен принос за постигането на една или повече от целите на ЕС в областта на околната среда, които не са свързани с климата. Европейският парламент и Съветът на ЕС разполагат с четири месеца, за да решат дали искат да наложат вето върху предложението на Европейската комисия (четвъртък).

На живо: заседание на ENVI / ECON, четвъртък, 6 юли, 12:15 ч. българско време

 

Интерпарламентарна сесия ЕС-Украйна. 15-ото заседание на Парламентарната комисия за асоцииране ЕС-Украйна, в което участват членове на ЕП и техни колеги от украинския парламент, ще се проведе в Брюксел. Участниците ще обсъдят най-важните аспекти на двустранните отношения между ЕС и Украйна и тяхното парламентарно измерение (сряда и четвъртък).

На живо: интерпарламентарна сесия ЕС-Украйа, сряда, 5 юли, 16:15 ч. българско време

 

На живо: интерпарламентарна сеслия ЕС-Украйна, четвъртък, 6 юли, 10:00 ч. българско време

 

Парламентарна асамблея ЕС-Обединено кралство. Евродепутати и членове на британския парламент ще се срещнат в Брюксел за третата парламентарна асамблея за партньорство между ЕС и Обединеното кралство, по време на която ще обсъдят актуалното състояние в рамките на Съвета за партньорство, общите усилия на ЕС и Обединеното кралство в подкрепа на Украйна, както и сътрудничеството в областта на търговията и индустриалната политика, включително по отношение мерките в отговор на Закона за намаляване на инфлацията на САЩ. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще направи официално обращение по време на втората сесия (понеделник и вторник).

На живо: парламентарна асамблея ЕС-Обединено кралство, понеделник, 3 юли, 15:00 ч. българско време

 

На живо: парламентарна асамблея ЕС-Обединено кралство, вторник, 4 юли, 11:00 ч. бъгларско време

 

Подготовка за пленарната сесия на 10-13 юли. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 10-13 юли, по време на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват закона за възстановяване на природата, Европейския закон за интегралните схеми, законодателство относно защитата на журналистите и защитниците на правата на човека от неправомерни съдебни дела. Те също така ще обсъдят и гласуват законодателство за разполагането на инфраструктура за станции за зареждане на електрически автомобили и камиони, за по-екологосъобразни морски горива, за нови цели за икономии на енергия и за по-строги правила за намаляване на емисиите от промишлеността. Парламентът също така ще обсъди и гласува окончателните доклади на своите специални комисии относно защитата на демократичните институции и интегритета на Парламента, както и относно поуките, извлечени от пандемията от COVID-19. Евродепутатите ще направят оценка на резултатите от срещата на върха на ЕС на 29-30 юни с председателите на Съвета на ЕС Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 7 юли, 12:00 ч. българско време

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще се срещне с председателя на австрийския национален съвет Волфганг Соботка във вторник. В сряда тя ще се срещне с председателя на парламента на Република Молдова Игор Гросу, след което ще проведе пресконференция.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев