Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, посветен на 200-годишнината от рождението на Добри Чинтулов
12.12.2023 / 09:48

Излезе от печат сборникът „Будителският XIX на българите“, съобщиха от Регионален исторически музей (РИМ)– Сливен. Редактор на изданието е чл.-кор. проф. д.и.н. Иван Русев.

 

Повод за съставянето на сборника е организираната от Регионален исторически музей – Сливен и Община Сливен Национална научна конференция, посветена на 200-годишнината от рождението на бележития сливенски поет и учител Добри Чинтулов през 2022 г.

 

Изданието съдържа 20 доклада на водещи специалисти и изследователи от цялата страна. Темите, представени в сборника, обхващат различни аспекти от Чинтуловата дейност – катo учител, поет, композитор, читалищен деец, съставител на учебници. В част от публикациите се акцентира върху облика на Сливен през възрожденския период, както и са представени видни личности. Детайлно са проследени и процесите на формиране на просветното дело, етнологията, театъра и изобразителното изкуство в България.

 

Публикуването на това издание ще допринесе за популяризиране на делото на Добри Чинтулов сред по-широка аудитория, както и ще разкрие различни аспекти от живота на българите през XIX век, посочват инициаторите.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: РИМ - Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев