Възможностите за планинско колоездене в ПП "Сините камъни" край Сливен обсъдиха на среща представители на различни институции

Възможностите за планинско колоездене в ПП
12.12.2023 / 09:47

Възможностите за планинско колоездене в природен парк (ПП) "Сините камъни" край Сливен бяха сред темите, които обсъдиха днес представители на различни институции в информационна среща за опазването на резервата, организирана от община Сливен и Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора.

 

"Планинското колоездене е сред възможностите за развитие на екотуризма в община Сливен", каза пред журналисти Мария Диловска от общинския отдел "Екология". Според нея е необходимо да се стигне до консенсус за това туристите - пешеходци или колоездачи да преминават пред определени маршрути, официално регулирани, с поставени табели. Тя посочи, че през последните години са били маркирани повече пътеки от ентусиасти. Това трябва да стане чрез определена от Закона за защитените територии процедура. "Сега е моментът всички заинтересовани групи да се изкажат и при създаване на евентуална работна група да се вземат под внимание предложенията им", каза тя и коментира, че трябва да има поне пет-шест веломаршрута за спускане. За определянето им обаче, трябва да се вземе под внимание дали там ще има пешеходни туристи и да бъдат по-далеч от територии, в които има защитени видове. Такова място е волиерата, в която се подхранват лешояди.

 

Според инж. Ирина Петрова, директор на Дирекция природен парк “Сините камъни”, в чиято територия попада резервата, не би трябвало да има споделени пътеки за велосипедисти и туристи. Тя смята, че трябва да има отделни пътеки, маркирани специално. Осемнадесет са туристическите пътеки в природния парк, като днес е било обсъдено предложение осем от тях да бъдат споделени. "Трябва да се съобразят с биологичното разнообразие, с туристите, които се оплакват от опасността от преминаващите велосипедисти", каза тя.

 

От 2002 година няма приет План за управление на парка, предстои да бъде изготвено задание, като Министерството на околната среда и водите трябва да избере изпълнител, обясни Петрова.

 

Резерват "Кутелка" съхранява голямо биологично разнообразие с висока консервационна стойност - естествени гори от бук, космат дъб, скални местообитания и богатство от видове, редица от които са застрашени и уязвими.

Още снимки от новината

Възможностите за планинско колоездене в ПП

 

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимки: Велина Василева, БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев