Първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ на Симфоничен оркестър - Сливен е посветен на испанската музика

Първият за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“ на Симфоничен оркестър - Сливен е посветен на испанската музика
01.12.2023 / 09:28

Сливенският симфоничен оркестър ще представи на 15 декември първия за сезона концерт от цикъла „Млада Европа“. Това съобщиха от културния институт.

 

В зала „Сливен“ ще звучи музиката на Хуан Крисостомо Ариага и Пабло де Сарасате. Участие ще вземат младите цигуларки – сестрите Ани и Христина Панови. Спектакълът ще бъде под диригентството на маестро Хосе Мигел Родиа от Испания.

 

Освен Симфония в ре мажор от Ариага, ще бъдат представени и пет от най-известните и виртуозни пиеси за цигулка и оркестър на Сарасате – „Интродукция и тарантела” оп. 43, „Цигански напеви” оп. 20, „Фантазия „Кармен”“ оп. 25, „Баско капричио” оп. 24 и „Навара” оп. 33 за две цигулки и оркестър.

 

Осемнадесетгодишната Ани Панова и Петнадесетгодишната Христина Панова са родени в Пловдив и в момента се обучават в Университета по музика и сценични изкуства във Виена. През 2015 свирят на гала концерта на победителите в конкурса American Protege в Карнеги хол, Ню Йорк. Така стават най-младите български музиканти, свирили в най-известната концертна зала в света. И двете са носителки на множество награди и премии от международни конкурси.

 

На 14 декември в Пресклуба на БТА в Сливен ще бъдат представени подробности за концерта от директора на Симфоничния оркестър Кремена Оксенкруг и участниците в спектакъла.

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Симфоничен оркестър
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев