В Сливен и Бургас ще бъдат изнесени концерти, посветени на белгийската класическа музика

В Сливен и Бургас ще бъдат изнесени концерти, посветени на белгийската класическа музика
21.11.2023 / 09:11

В Сливен и Бургас ще бъдат изнесени концерти, посветени на белгийската класическа музика, с участието на Мартина Табакова-пиано, Атанас Кръстев-виолончело и Кремена Оксенкруг-цигулка. Това съобщи директорът на Симфоничен оркестър - Сливен Кремена Оксенкруг. С концерта в Сливен се слага началото на 91-ят творчески сезон 2023/2024 на културния институт.

 

Програмата включва гениални и рядко изпълнявани творби на белгийските композитори Гьом Лекьо и Йозеф Йонген. На 23 ноември в концертна зала "Сливен" и на 24 ноември в Зала 2 на Експозиционен център "Флора" ще прозвучат Соната за цигулка и пиано от Г. Лекьо и Клавирно трио за цигулка, пиано и виолончело от Й. Йонген.

 

Лекьо живее и твори в Париж в края на XIX век, ученик е на бележити композитори като Цезар Франк и Венсан Д`Енди. Въпреки ранната си смърт (умира едва на 24-годишна възраст), написва красива и стойностна музика, сред която е Соната за цигулка и пиано в сол мажор, по поръчка на именития цигулар Йожен Изаи.

 

Йонген създава завладяващото Клавирно трио за пиано, цигулка и виолончело оп.10 през 1902 г. То ще бъде изпълнено за пръв път в България именно на концертите в Сливен и Бургас от клавирното трио.

 

Програмата ще бъде записана в залата на Национална музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", гр. София и издадена на диск от италианския лейбъл "NovAntiqua Records" през 2024 г.

 

И тримата изпълнители са изявени музиканти, лауреати на множество национални и международни конкурси, носители на престижни награди като "Музикант на годината" на БНР , "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), „Златен век" на Министерство на културата, "Златно перо" на агенция Кантус Фирмус за постижения в областта на културата.

 

За да пресъздадат духа от края на XIX-ти и началото на XX-ти век и да пренесат публиката в ерата и музиката на Лекьо и Йонген, изпълнителите ще се превъплътят в образи от епохата с автентично облекло.

 

Проектът се реализира с подкрепата на Министерство на културата.

 

23.11.2023 Концертна зала СЛИВЕН, 18:30

 

24.11.2023 Зала 2, Експозиционен център ФЛОРА, гр. Бургас 18:00

Още снимки от новината

В Сливен и Бургас ще бъдат изнесени концерти, посветени на белгийската класическа музика

 

Източник: БТА Сливен
Велина Василева
Снимка: Симфоничен оркестър
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев