Международен образователен, културен и артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!" с представяне в Жеравна

Международен образователен, културен и артистичен проект
10.11.2023 / 11:53

На 12 ноември /понеделник/, от 15.00 ч., Художествена галерия "Христо Тодоров"- Жеравна ще бъде домакин на представянето на Международен образователен, културен и артистичен проект "Обредни празници – обединяват културите и сърцата!"

 

Проектът изучава традициите на различните народи и в него са включени участници от 4 държави: България, Украйна, Турция и Испания.

 

За доброто настроение на присъстващите, представителите от България и Украйна ще изнесат фолклорна програма. В нея участие ще вземат самодейният състав при народно читалище „Единство – 1870“, с. Жеравна, турската фолклорна група при народно читалище "Възраждане – 1954", с. Ябланово, с ръководител Фатме Чобанова и Валерия Левкивска, партньор на проекта и ръководител на Фондация „Обредна култура на Украйна“, гр. Киев, която ще представи украинския коледен ритуал „Води козата“.

 

В програмата участие ще вземе още и Деница Георгиева от пекарна „Майстор Пекар“ – Бургас. Тя ще приготви за гостите Коледен обреден български и украински хляб.

 

В края на събитието всеки ще има възможност да се почерпи с ароматен билков жеравненски чай и да опита от обредните хлябове.

 

Събитието се осъществява с подкрепата на Посолството на Украйна в България, в партньорство с Фондация „Архитектура и Изкуство“ – Бургас, Исторически музей – Котел, Художествена галерия "Христо Тодоров"- Жеравна, Българо-испански културен център „Estreya", Фондация „Обредна култура на Украйна“, Асоциация „Малага-България 2010“, Училището по изящни изкуства „Abdülkadir Meragi” към университета в Мармара, Художествена школа „Юлия Красовска“, Дружество "Украйна-Свят" и Художествена галерия „PINELO”-Истанбул.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев