Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна ще се състои в Сливен

Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна ще се състои в Сливен
23.10.2023 / 11:32

Творческа вечер по повод 130-годишнината от рождението на Елисавета Багряна организира Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“ в Сливен, съобщиха от културната институция.

 

Събитието ще бъде на 24 октомври и ще започне с откриването на художествено-документална изложба. Творческата вечер ще продължи с премиера на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“, посветен на живота и творчеството на българската поетеса.

 

Експозицията „Елисавета Багряна - вечно търсеща и винаги вярна на себе си“ се организира от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен в партньорство с Национална библиотека “Св.св. Кирил и Методий“ , Софийска градска художествена галерия (СГХГ), Регионална библиотека „П. Р. Славейков“ - Велико Търново, Държавен архив - Сливен и др. Представени са ръкописи, оригинални документи, писма, снимки, първи публикации в периодичния печат и книги на поетесата, графични рисунки, както и портрет на Елисавета Багряна, дело на художника Марин Подмолов, от фонда на СГХГ.

 

В зала "Сливен" ще се състои премиерата на документалния филм „Животът, който исках да бъде поема“ по идея и сценарий на д-р Росица Петрова – Василева и режисьора Христо Симеонов, с участието на актьорите Елена Петрова и Христо Христов Симеонов, продуциран от РБ „Сава Доброплодни“. Снимките са реализирани със съдействието на Фонд „13 века България“. Сценарият е изграден върху много автентични документални материали, спомени и интервюта на поетесата и дава непредубеден поглед върху нейния живот и дело, казват от екипа. През целия й живот, наред с възхитата и обожанието, към Багряна се насочва и много злоба. Обвиняват я, че е близка до двореца, наричат я буржоазна поетеса, винят я за дългата раздяла с детето й, за осъждането на Вапцаров. В същото време я ухажват – защото всяка власт иска да се украси с таланта й. Във филма не се акцентира на тези мъчителни моменти, защото самата поетеса не обича да ги споделя и коментира, отбелязват организаторите.

 

Проявите са част от официалната програма за отбелязване на празника на Сливен – Димитровден.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимкa: Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев