Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен

Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен
12.09.2023 / 11:01

Над двеста души ще участват в VII-я Средновековен събор „Помни славата – Туида 2023“ край Сливен, съобщиха организаторите от Община Сливен и Клуб за средновековни военни изкуства „Ратина“.

 

Съборът ще се състои от 6 до 8 октомври зад древните зидове на Крепост Туида. Участниците ще пресъздадат живота и военното дело на обществата, населявали укреплението в периода от Късната античност до Второ българско царство. Посетителите ще могат да добият представа за бита, традициите, културата, обичаите, военното дело и дори игрите на предците ни. Гладиаторски битки, сблъсъци на тежковъоръжени армии, опитни стрелци, занаяти, пазар на роби, вкусни гозби, походни юрти и шатри, облекла и много други ще изпълнят фестивалните дни.

 

Средновековен събор „Помни славата“ се провежда ежегодно по случай празника на град Сливен – Димитровден. Той е организиран в духа на старата българска военна традиция - Есенния сбор на войските, който българите са провеждали в Деня на змеебореца и великомъченик Димитър Мироточиви (Солунски).

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: община Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев