Седмица на отворените врати за туберкулоза

 Седмица на отворените врати за туберкулоза
12.09.2024 / 15:49

В изпълнение на целите на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България 2021-2025г., в периода от 16.09.2024г. до 20.09.2024г. в област Сливен традиционно ще се проведе „Седмица на отворените врати“.

В специализирания кабинет на Отделението по пневмология и фтизиатрия на „МБАЛ Д-р Иван Селимински – Сливен“ АД на адрес: гр. Сливен, ул. „Сергей Румянцев“ № 2 – от 8.00 до 12.00 часа на всеки желаещ ще се проведе скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета, консултации, прегледи и допълнителни изследвания на съмнителните за туберкулоза лица.

Прегледите са безплатни и дават възможност за предприемане на своевременни мерки за откриване и лечение на случаи с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.

Въпреки значителните успехи, постигнати в борбата с туберкулозата в Европейския регион на СЗО и постоянния спад на заболяемостта, туберкулозата продължава да представлява заплаха за общественото здраве в повечето страни от региона.

Ранното откриване на туберкулозата и започване на своевременно лечение в дългосрочен план води до намаляване на случаите от туберкулоза.

През годините кампанията „Седмица на отворените врати“ за туберкулоза се доказа като много добра практика за откриване и предприемане на своевременни мерки за лечение на случаи с туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

Инициативата дава възможност на всеки за достъп до здравни услуги, повишава обществената информираност по отношение на туберкулозата като: симптоми, начин на заразяване, рискови фактори, различните форми на заболяването, лечение, превенция.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев