В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и второто издание на празника „Златна праскова“

В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и второто издание на празника „Златна праскова“
10.06.2024 / 16:38

В сливенското село Гавраилово се подготвят за двадесет и второто издание на празника „Златна праскова“ на 26 юли, съобщиха от местното Народно читалище „Слънце 1928“, които са организатори, съвместно с Министерството на земеделието, Община Сливен, Общински съвет - Сливен, кметство Гавраилово, Институт по овощарство - Пловдив, Организация на производителите на праскови „Българска праскова“ и Националната служба за съвети в земеделието.

 

В Долината на прасковите край Сливен се отглеждат близо 70 на сто от прасковените насаждения в Югоизточна България.

 

Традиционно в празника ще има конкурси за детско музикално и танцово творчество, като крайният срок за записване на участниците, които могат да бъдат до 18-годишна възраст, е 7 юли. Ще има още конкурси за рисунки, поезия и проза, както и за Мини Мис и Мини Мистър, най-бързо ядене на праскови, правене на компот от праскови, ракия от праскови и др.

 

На празника, миналата година, стопаните отчетоха изключително тежка година, в която насажденията измръзнаха и пострадаха от градушка. В традиционната изложба на различни сортове праскови бяха показани плодове, пострадали от градушката.

 

Полски култури и трайни насаждения пострадаха и тази година от градушка, паднала на 25 април в общините Твърдица и Нова Загора.

Източник: БТА Сливен
кореспондент на БТА в Сливен Велина Василева
Снимка: Велина Василева, БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев