ЗАЩИТАТА НА МЛАДИТЕ ХОРА ОТ НАМЕСАТА НА ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ

ЗАЩИТАТА НА МЛАДИТЕ ХОРА ОТ НАМЕСАТА НА ТЮТЮНЕВАТА ИНДУСТРИЯ
27.05.2024 / 07:58

31 МАЙ СВЕТОВЕН ДЕН БЕЗ ТЮТЮНОПУШЕНЕ

 

Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световен ден без тютюнопушене. Мотото на тематичния ден за 2024 г. е „Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия“.

По данни на СЗО във всички държави младите хора използват в по-висок процент електронни цигари спрямо възрастните. В световен мащаб около 37 милиона младежи на възраст 13-15 години използват тютюн. Тютюнът причинява 25 % от всички видове рак и убива над 8 милиона души всяка година.

В България по данни на Национален център по обществено здраве и анализи от Национално представително проучване, проведено през 2020 г. във възрастта от 10-19 г. над 40,0% от учениците са запалили първата си цигара на 14-15 години. Всеки шести е настоящ пушач. Интензивно, над 6 цигари дневно, пушат над половината от учениците пушачи, с лек превес на момчетата. Признаци на тежка зависимост (запалване на цигара веднага след сън) проявяват 20.0% от момчетата и 26.7% от момичетата от групата на пушачите, предимно във възрастта 15-19 години.

Във връзка със Световния ден без тютюнопушене, Регионална здравна инспекция-Сливен организира през месец май, срещи-разговори и демонстрации сред ученици от среден курс на обучение в областта. В част от инициативите участие ще вземат представители на Превантивно-информационен център - Сливен.

На 31 май в заседателната зала на Регионална здравна инспекция-Сливен от 8,30 часа до 10,30 часа всички активни и пасивни пушачи могат безплатно да изследват съдържанието на въглероден монооксид (COppm) и карбоксихемоглобин в издишания въздух.

 

РЗИ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев