Знаете ли, че…? 4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско

4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско
13.05.2024 / 09:49

1.Името на празника „Хъдърлез“ идва от съчетанието на имената на двама братя.

 

2.Те се виждали само един път в годината.

 

В котленската бъркана баница не се използват кори.

Баницата може да се яде и за закуска и за вечеря.

В два поредни дни, демонстрационната зала на Туристически информационен център – Котел се превърна отново в арена за предаване на познания свързани с местните традиции и кулинарни изкушения. На нея, с едни от последните си изяви като ученици, се представиха бъдещите абитуриенти от Випуск 2024 г. на средно училище ”Георги Ст. Раковски” – Котел. Младежите представиха обичая „Хъдърлез“, танцуваха традиционния танц за празника „Семах“, благославяха за здраве, хапваха чурек и халва, а също и разбулиха малките тайни на приготвянето на котленската бъркана баница.

 

Повечето от присъстващите в залата не бяха запознати до момента с детайлите на празника „Хъдърлез“, който честват алианите от котленско, както и с техниката за приготвянето на бърканата баница, в която забележете – не се използват кори!

 

С интерес гостите гледаха възстановка, представяща срещата на двамата братя Хъдър и Илияз, които за алианите са покровители на хората, животните и плодородието. Също така и наблюдаваха учениците, които приготвяха бърканата баница.

 

Според легендата Хъдър и Илияз са се движели винаги в противоположна посока, но се срещали веднъж през годината – на 6 май. Тогава те са си разказвали помежду си за своите дела и с какво са помогнали на хората по света. В котленско, празникът се чества в местността “Сювен бурну”, намираща се в землището на село Ябланово. На този ден местното население излиза да се повесели с традиционните песни, присъщи за алианите, а семействата се подготвят от по-отрано, защото “Хъдерлез” се очаква с голяма радост от млади и стари. Ябланово чества празника от стотици години, като всички на него са облечени в изключително колоритни и запазени в автентичен вид носии.

 

На срещата в Туристическия център беше разбулена и тайната на котленската бъркана баница. Освен, че в нея няма кори, тя може да се яде, както за закуска, така и за вечеря! Сладка може да стане, благодарение на пудра захар, а солена да си остане за вечеря!

 

Следващите мероприятия на Туристически информационен център – Котел са:

 

15 май /сряда/ от 10:30 часа – Кулинарен уъркшоп – „Соленки“

 

16 май /четвъртък/ от 10:00 часа – Урок по испански

 

18 май /събота/ – Поход до „ЧОБРАТАШ“ и „ТАЛИМТАШ“

 

8:00 часа – Сборен пункт пред ТИЦ-Котел

Още снимки от новината

4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско
4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско
4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско
4 интересни факта за традициите и кулинарните изкушения от котленско

 

Община Котел
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев