Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне

Спектакълът "Птицата на щастието" на Сливенския куклен театър проведе първото си турне
03.04.2024 / 08:51

Спектакълът "Птицата на щастието" на Държавен куклен театър - Сливен проведе първото си турне, съобщиха на пресконференция днес организаторите. Той е създаден по мотиви от ромски приказки и легенди по проекта "Вдъхновение - изкуство за промяна" на културната институция, с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП).

 

В пиесата, заедно с актьорите на ДКТ-Сливен, участват ученици от училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин" в Сливен, в които се обучават деца от ромски произход.

 

Спектакълът бе изигран на сцените на различни културни институции, включително Народно читалище "Съгласие – Напредък 1870" в град Котел, Читалище "Надежда-1869" в село Градец, Театър “Минко Балкански” в град Нова Загора и Читалище “Гео Милев-1926” в село Ягода. Турнето на "Птицата на щастието" приключи с последните представления в училищата "Братя Миладинови" и "Юрий Гагарин", откъдето са и децата участници.

 

Както БТА писа премиерата на спектакъла бе на 26 януари в залата на ДКТ-Сливен, а в публиката бяха техните семейства, съученици, както и други деца с принос за пиесата. Режисьор е Евелина Кьосовска, сценографията е на Наталия Гочева, музиката на композитора Пламен Мирчев – Мирона.

 

Инициативата, която е със силен фокус върху ромската общност, цели да подобри информираността за изкуство и култура сред етническите и културни малцинства.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Куклен театър Сливен
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев