Общоградско празненство „Конете на българите“ ще се състои на Тодоровден на крепостта "Туида" край Сливен

Общоградско празненство „Конете на българите“ ще се състои на Тодоровден на крепостта
12.02.2024 / 15:18

Зад крепостните зидове на „Туида“ на 23 март ще се състои общоградско празненство „Конете на българите“, посветено на Тодоровден. Това съобщиха организаторите от туристическия обект, като празникът е съвместна инициатива на Община Сливен, „Школа по исторически бойни изкуства на кон - Мадарски конник“ от град Обзор, „Сдружение за възстановяване и съхранение на българските традиции – Авитохол“ от град Варна и Конна база „Борисови“ от село Любен Каравелово, област Варна.

 

Празникът е част от програмата на крепост „Туида“ за отбелязване на пролетните празници и през 2024 година ще бъде събитие, което ще бележи официалното откриване на обекта след периода на реновиране по „Интегриран проект за развитие на туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура в Община Сливен".

 

Празникът претворява древната българска традиция, свързана с конете, отглеждането и обучението им от незапомнени времена. Ще има демонстрации на воински техники от преоблечени като тракийски, скитски и средновековни български конници.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев