Профилактика и лечение на оралните заболявания. Национална програма за профилактиката им при деца от 0 до 18 годишна възраст.

Български зъболекарски съюз
19.10.2023 / 20:36

На 19 октомври 2023 година в зала „Графити“ на хотел „Национал Палас“ в Сливен се проведе Годишен форум, насочен към профилактика и лечение на оралните заболявания и популяризиране на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст в република България за 2023 година. Модератор на форума бе д-р Николай Шарков, председател на Националния координационен съвет (НКС) на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 години в България (НППОЗД).

В уводните си думи Д-р Борислав Миланов – главен секретар на УС на БЗС похвали отличната организация създадена от местния екип, спомагаща за високото качество на всички срещи, провеждани в Сливен.

Пред препълнената зала с участници от сферите на здравеопазването, образованието и местната власт, представители на медиите и гости бяха изнесени пет лекции-презентации:

1. Рискови фактори и профилактика на кариеса в ранна детска възраст: доц. Д-р Мариана Димитрова-Харул, дм – Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ – Пловдив;

2. Оклузален кариес на постоянните детски зъби – предизвикателства и решения доц. Д-р Веселина Кондева-Главинкова, дм – Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ – Пловдив;

3. Мобилни технологии и изкуствен интелект в денталната профилактика: доц. Д-р Мария Шиндова, дм – Катедра по детска дентална медицина, ФДМ, МУ – Пловдив;

4. Отчет по изпълнение на организираните семинари по Програмата: д-р Светослав Гачев – зам.-председател на КК на БЗС и член на НКС на НППОЗД, д-р Борислав Миланов – главен секретар на УС на БЗС;

5. Глобален доклад за състоянието на оралното здраве на СЗО. Визия 2030 на Световната дентална федерация FDI (от френски - Fédération dentaire internationale): д-р Николай Шарков – председател на УС на БЗС и председател на НКС на НППОЗД.

Лекторите дадоха много информация, подкрепена с примери и онагледяване от общ, специализиран и практически приложим характер.

Световната дентална федерация (СДФ) предложи новата дефиниция на оралното здраве:

„Оралното здраве е многостранно и включва способността на индивида да говори, да се усмихва, да помирисва, да вкусва, да докосва, да дъвче, да преглъща и предава редица емоции чрез изражения на лицето с увереност и без болка, дискомфорт и заболявания на черепно-лицевия комплекс.“

Изхождайки от нея всички лектори изтъкнаха ролята на профилактиката от бременността на майката през детските години, а и през целия живот за поддържане на добро орално и цялостно здраве:

- Хранене на бременната, бебето и детето;

- Устна хигиена;

- Силантите, които защитават от кариес дълбоки ямки и вдлъбнатини (фисури) на дъвкателните повърхности на постоянни дъвкателни зъби на децата (силанизация);

- Петте основни правилата за здрави зъби, венци и уста.

Подробна информация по темата може да намерите на сайта https://oralnaprofilaktika.bg/ , а пълната Национална програма за профилактика на оралните заболявания при деца от 0 до 18 годишна възраст можете да намерите тук:

https://oralnaprofilaktika.bg/wp-content/uploads/2022/12/Nationalna_programa_oralni_zaboliavania.pdf

Програмата се радва на одобрението на над 90% от родителите в нашата страна. Малко над 1.5% от тях не приемат силанизацията като полезна мярка за запазването на оралното здраве на децата.

През 2025 година ще бъде направено проучване на резултата от прилагането на Националната програма в действие. Ще участват най-малко 2000 деца от различни възрасти. Ще бъде направено сравнение между състоянието на зъбите на децата с поставени силанти и връстниците им без силанти. Очаква се, силанизираните зъби да редуцират зъбния кариес до 75 процента.

Д-р Живка Георгиева посочи цифрите за област Сливен за периода 2011 – 2022 година:

- Брой деца на които са поставени силанти – 5244;

- Брой силанизирани зъби – 18630.

Разговорите и дискусиите започнаха още по време на почивката, в която организаторите предложиха на участниците подкрепящи храни и напитки.

В заключителната лекция, избраният преди три седмици за президент на Световната дентална федерация, която обединява над милион зъболекари по целия свят от 134 държави д-р Шарков представи "Глобален доклад за състоянието на оралното здраве на Световната здравна организация. Визия 2030 на Световната дентална федерация". Той посочи заболявания, свързани пряко с оралното здраве, между които сърдечно-съдови, повишен риск от инсулт и диабет, бъбречни, остеопороза, затлъстяване, болестта на Алцхаймер, рак на панкреаса.

Набелязаните цели в доклада до 2030 година изискват националните планове да се адаптират към него. Целта е да се осигури оптимално орално здраве за всички.

Д-р Шарков посочи, че "Единствените държави, които са се погрижили за оралното здраве на своите нации, са скандинавските, които започнаха с програми за профилактика преди 60 години" и подчерта, че е необходима не само ранна детска профилактика, но и вторична профилактика и лечение, която обхваща цялото население. Като добър пример той посочи Япония, поставили си като цел "възрастните хора на 80 години да имат поне 20 естествени зъба в устата".

Лекторите отговориха на последвалите въпроси от участници, журналисти и гости.

Още снимки от новината

Д-р Николай Шарков

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев