Акад. Д-р Иванка Денева е рецензент на научното списание „Изследовател”

Акад. Д-р Иванка Денева
28.09.2023 / 12:31

Екипът и главният редактор на изданието поканиха акад. д-р Иванка Денева да осъществи резенцирането на новия му брой (№ 24. ) Списанието е един от органите, публикувани от Българската академия на науките и изкуствата, наред с „Наука”, „Летописи”, (на чиято редколегия д-р Денева е член), „Медицина” и „Здравен журнал”. Утвърден е стремежът на колектива да се докосва и изследва по-неизучени, нетрадиционни и с иновационен характер, теми и въпроси, популяризирайки нови методологии и сфери на развитие. Сп. „Изследовател” се депозира във фондовете на световни книжовни центрове, сред които Британската библиотека – Лондон, Японската библиотека, Токио; Конгресната библиотека – Вашингтон, Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, София; Националната библиотека в Санкт Петербург, Националната библиотека на Франция, Париж и в Интернет.

През годините сп. „Изследовател” е помествало рецензии на литературоведи за подходите на акад. Ив. Денева в реформиране жанра на романа и драмата, осъществени от авторката в книгите й „Кръстопъти и ветрове” и „Енигмата на времето”.

В съответствие с профила и целите на изданието, и материалите в новия брой № 24 не търсят самоцелно оригинални теми, а подкрепени с обширен и аргументиран доказателствен материал, тези и съждения, какъвто е методът на акад. проф. д- р Бойко Рангелов, (носител на медал „Д-р Петър Берон” за научна дейност.) Авторът разкрива „изначално родовата мистерия” на населението, обитаващо и до днес Шопския край, „чийто произход е по-древен от това на Египет “и успореден на Шумер и Месопотамия” – с посочване условията на съществуване и развоя на тази „специфична етническа група” от дъбока древност и с корени - по твърдението му, успоредени с културата Винча В2, елинистичния период и прабългарските народи; през Средновековието и до ден днешен... Издигнатите от автора хипотези обобщават проучванията му върху името и етнографските особености на хората от групата въз основа на: поведенческите прояви, говора, лицевата морфология, музиката, обичаите и религията им в Османската империя – при систематизиране и на откритията на археолозите, заемките от траките и др. Интерес представлява и статията на члена на Българската академия на науките и изкуствата Спас Мавров, въздигащ идеи за тълкуване на сакралните символи в българската колобърска традиция и с материал, продължаващ авторовите търсения на основни символи в древното учение Тангризъм на българите, преди приемане на християнството. Поредицата от статии на главния редактор на сп. „Изследовател” акад. проф. д-р инж. Георги Ламбаджиев отново утвърждава широкия кръг от научни интереси и изследователски теми на автора, в случая определящи и облика на броя, посветен на възловия проблем „за ролята на символните системи, знаци и фигури”. Разнообразните аспекти, структурата на обектите и съотношенията между тях, са изследвани в статиите му за: „знаците на глаголицата”; в предложената концепция и методи за формализация на прости семантични структури и др. Темата му за структурата на Душата на човека намира продължение и в брой № 24 на сп. „Изследовател”.

Изводите на рецезента акад. д-р Иванка Денева отчитат приносния характер на някои изразени основни възгледи и хипотези в предложените материали на броя, което обуславя и полезността на изданието за изследователи на науката, университетски учени и за студенти, а по някои теми (за произхода на шопите, структурата на Душата и др.) – и за учащите в „гимназиална степен” на българското училище. Изразено е заключение и за избраните от авторите-учени – и адекватни на този подход методи, практики и инструментариум за изследване. Основната препоръка на рецензента визира пожелание за участие на повече проучватели из различни сфери на знанието - за разширяване и на представените „тематични изследователски полета” в изданието.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев