Седмицата в ЕП: 25 септември – 1 октовмри 2023 г.

Европейският парламент
25.09.2023 / 09:31

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

ЕЦБ / Кристин Лагард. Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ще се проведе с членовете на ЕП от комисията по икономически и парични въпроси (ECON) традиционната си среща, която се провежда на всеки три месеца. Инфлацията, прегледът на икономическото управление, публичният дълг и високите нива на ликвидност на банките ще бъдат сред темите, които се очаква да бъдат обсъдени (понеделник).

 

На живо: заседание на ECON, понеделник, 25 септември, 16:00 ч. българско време

 

Подготовка на пленарната сесия на 2-5 октомври. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 2-5 октомври, по време на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват Закона за свободата на медиите, който има за цел да укрепи независимостта на медиите и да защити редакционните решения от политическа намеса. Те също така ще гласуват за нов инструмент на търговската политика в отговор на трети страни, които се стремят да навредят на ЕС или държавите членки; ще гласуват законодателство за борба срещу заблуждаващите твърдения за екологосъобразност на фондовите пазари; правила за защита на работниците от излагане на азбест. Те също така ще обсъдят и гласуват преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г., нова стратегия за по-добър интернет за децата и доклад за готовността на Молдова да бъде приета в ЕС. Европейският парламент ще бъде домакин на официално заседание с президента на Чешката република Петър Павел.

Медиен семинар относно Закона за свободата на медиите. Пресслужбата на ЕП организира семинар за журналисти на тема „Европейският законодателен акт за свободата на медиите и законодателният акт за цифровите услуги: защита на свободата на медиите в един безопасен онлайн свят“. По време на семинара, организиран съвместно с EuropeanNewsRoom, водещите членове на ЕП по тези две законодателни досиета ще отговорят на въпроси на журналистите. За регистрация журналистите могат да използват този линк (вторник).

 

На живо: медиен семинар, вторник, 26 септември, 11:15 ч. българско време

 

Уъркшоп за кореспондентите на медиите в Брюксел. Пресслужбата на ЕП организира своя ежегоден уъркшоп за новопристигналите кореспонденти на медиите в Брюксел. По време на събитието ще бъдат представени услугите за медии, предоставяни от Европейския парламент, основните контакти и говорители на институцията, както и информация за това как може да бъде проследена работата на Парламента. Журналистите, които проявява интерес, могат да се регистрират на имейл адрес EuroparlPress@europarl.europa.eu (сряда).

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе брифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в 12.00 ч. българско време в петък (зала „Ана Политковская“, пресцентър, Брюксел).

 

На живо: брифинг за медиите, петък, 29 септември, 12:00 ч. българско време

 

Програма на председателя на ЕП. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола ще се срещне със специалния представител на САЩ, отговарящ за икономическото възстановяване на Украйна Пени Прицкер във вторник. В сряда тя ще бъде в Хърватия, където ще се срещне с премиера Андрей Пленкович. В неделя председателят на ЕП ще посети Кипър, където ще се срещне с президента на страната Никос Христодулидис и ще даде пресконференция след срещата. Тя също така ще положи венец на статуята на Макариос III, първият президент на Република Кипър, и ще присъства на парада в чест на Деня на независимостта на страната.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев