Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала "Сливен"

Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала
21.09.2023 / 15:37

Изложба на документи от личния архив на Цончо Родев е подредена в зала "Сливен", съобщиха авторите на изложбата от библиотека "Зора". Тя е част от представянето на първата книга от трилогията на Цончо Родев за Сливен - "Тътени", което започва днес. Както БТА писа, Община Сливен преиздаде първата книга от трилогията „Тътени“, „Бурята“, „И стана ден“, свързани с миналото на Сливен с голяма историческа достоверност.

 

Библиотеката получи този архив като дарение от съпругата на писателя Надежда Родева на 24 октомври 2014 година, припомнят от културната институция. Дарителският жест е адресиран точно към библиотеката, където Родев получава добри условия за работа и достъп до ценни източници на информация.

 

В своето творчество Родев строго се придържа към документалните източници, поради което архивът му е плод на дългогодишен и огромен по обем проучвателски труд – исторически съчинения, мемоари, ръкописи, автентични разкази на хора, лични впечатления от местности и селища. Поддържал е богата кореспонденция с архиви, библиотеки, музейни специалисти, историци и общественици. В богатия архив на писателя особен интерес представляват картотеката на турските думи, употребявани в бита на хората по онова време, три подробни карти - на Сливенския регион, на Сливенския Балкан и на град Сливен със старите названия на обектите, както и множество писма, свидетелстващи за пътя, изминат от автора, докато стане реалност сливенската трилогия и попадне в ръцете на читателя. Могат да се видят и снимки от личния му албум.

 

Изложбата и новото издание на книгата са част от програмата по отбелязване на 22 септември – Деня на независимостта на България в Сливен.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: Библиотека "Зора"
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев