Второ издание на програмата на Европейския парламент за обучение на млади журналисти - 6-8 ноември, БТА, София

Второ издание на програмата на Европейския парламент за обучение на млади журналисти - 6-8 ноември, БТА, София
20.09.2023 / 12:44

 

Европейският парламент в партньорство с Българската телеграфна агенция организира обучение за млади журналисти от националните и регионалните медии в България по теми на европейските институции с фокус върху Европейския парламент. Кандидатствайте до 16 октомври.

 

Обучителната програма ще запознае младите журналисти с функционирането на институциите на Общността, европейските политики и тяхното прилагане в държавите-членки въз основа на ценностите на Съюза.

 

Второто обучение е планирано да се проведе на 6, 7 и 8 ноември 2023 година в БТА, София. Лектори отново ще бъдат водещи експерти по европейски въпроси и опитни действащи журналисти: проф. Ингрид Шикова, доц. Иван Начев, доц. Георги Лозанов, доц. Ралица Ковачева, д-р Първан Симеонов, Николай Желязков и Ива Тончева. В обучението ще се включат и български евродепутати, както и представители на Бюрото на Европейския парламент в България.

 

Обучението е в два модула: национален и европейски:

 

1. В националния модул ще бъдат представени общи знания за европейските институции чрез презентации, лекции и дискусии, предвидена е и конкретна медийна работа по теми от законодателните приоритети на Европейския парламент.

 

2. Европейският модул предвижда обучение през февруари 2024 г. в Европейския парламент в Брюксел за двама от 10-те участници, определени на базата на резултатите от представянето им в националното обучение.

 

Завършилите обучението ще получат сертификат от Европейския парламент.

 

За кого са обученията?

 

Обученията са за млади журналисти, които работят в национални и регионални медии в България и имат желание да се запознаят с инструментите на европейските институции, което ще им позволи да развият умения да разказват за Европа на достъпен език.

 

Допускат се журналисти, работещи на свободна практика.

 

Обучението е отворено и за други специалисти в сферата на медиите, когато това е надлежно обосновано и в интерес на Европейския парламент: като създатели на съдържание за социалните медии, мениджъри в сферата на мултимедиите, автори на телевизионно съдържание и специалисти в сферата на данните.

 

Изискванията, на които кандидатите трябва да отговарят, са:

 

* Завършено висше образование или професионално обучение

* Не повече от 3 години стаж след завършване на образованието

* В момента на кандидатстването да работят за национални или местни медии в България

* Работно владеене на английски език

 

Какво трябва да представят кандидатите?

 

* Мотивационно писмо

* Биография във формат Europass

* Портфолио със журналистически материали (статии, интервюта, видеа и др.) в национални или местни медии – за журналисти или портфолио с проекти, по които кандидатът е работил – за специалисти в сферата на медиите

 

Предимство ще имат кандидати, които представят препоръка от работодателя си.

 

Документите за кандидатстването се изпращат на: schola@bta.bg

При въпроси свързвайте се с БТА на телефон 0889 444 115.

 

Срокът за подаването на документите е 16 октомври 2023 година.

 

На основата на представените документи и според изискванията комисия от БТА ще определи участниците в обученията до 20 октомври 2023 г.

 

За обучението ще бъдат избрани 10 журналисти. Други 10 кандидати ще бъдат резерва. Резервите от първото обучение ще участват в класирането. Не е необходимо наново да подават документи. Те единствено трябва да заявят участието си по имейл, освен ако не желаят да актуализират своята подадена вече информация.

 

Обученията се организират в БТА в София: бул. „Цариградско шосе“ 49. За журналистите извън София БТА поема разходите по пътуването и настаняването.

 

Обучението за млади журналисти е програма на Европейския парламент, изпълнявана от Българската телеграфна агенция.

 

Подобни обучения се организират в над 20 държави от ЕС.

Още снимки от новината

Второ издание на програмата на Европейския парламент за обучение на млади журналисти - 6-8 ноември, БТА, София

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев