Седмицата в ЕП: 18 – 24 септември 2023 г.

European Parliament
18.09.2023 / 11:26

Заседания на парламентарни комисии, Брюксел

Свободно движение / Кодекс на шенгенските граници. Комисията на ЕП по граждански свободи (LIBE) ще приеме своята позиция относно реформирането на правилата на Кодекса на шенгенските граници относно свободното движение в рамките на Шенгенското пространство. В контекста на засилването на граничния контрол в рамките на Шенгенското пространство предложението има за цел да изясни правилата, да укрепи свободното движение и да въведе целенасочени решения на реалните заплахи (сряда).

На живо: заседание на LIBE, сряда, 20 септември, 10:30 ч. българско време

 

Услуги за краткосрочно настанване под наеми. Комисията на ЕП по вътрешен пазар и защита на потребителите (IMCO) ще гласува нови правила за подобряване на генерирането на данни и обмена на данни при краткосрочно отдаване под наем на жилищни площи. Евродепутатите искат да повишат прозрачността и да насърчат по-безопасна и по-устойчива туристическа екосистема, която има положително въздействие върху местните общности. Понастоящем публичните органи трудно получават надеждни данни, на базата на които да могат оценят въздействието на услугите за краткосрочно отдаване под наем върху имотните пазари и наличността на жилища за местните общности и да приложат своите политики. Услугите за краткосрочни наеми представляват около 25% от всички обекти за туристическо настаняване в ЕС (вторник).

На живо: заседание на IMCO, вторник, 19 септември, 10:30 ч. българско време

 

Акт за гигабитова инфраструктура. Комисията на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) ще гласува проект за регламент, който има за цел да улесни и стимулира развитието на електронни съобщителни мрежи с много голям капацитет. Новите мерки ще включват използването на съществуващата физическа инфраструктура заедно с по-бързото и по-евтино разгръщане на нова инфраструктура (вторник).

На живо: заседание на ITRE, вторник, 19 септември, 11:00 ч. българско време

 

Преразглеждане на дългосрочния бюджет на ЕС. В отговор на предизвикателства като агресията на Русия срещу Украйна и необходимостта от по-голяма стратегическа автономност на ЕС, комисията на ЕП по бюджети (BUDG) ще гласува позицията си по преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021-2027 г. (многогодишна финансова рамка - МФР). Водещи членове на ЕП предлагат увеличение на бюджета с 10 милиарда евро за компенсиране на недостатъчното финансиране - по-специално за миграцията и външните предизвикателства, както и за новата платформа за стратегически технологии за Европа (STEP). Те също така искат да гарантират, че ЕС може да урежда дълговете си от фонда за възстановяване, без да бъдат ограничавани програмите, които са от полза за гражданите, както и да бъдат укрепени механизмите на ЕС за реакция при кризи (сряда).

На живо: заседание на BUDG, сряда, 20 септември, 10:00 ч. българско време

 

Назначаване на председател на Надзорния съвет на ЕЦБ. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще проведе изслушване и ще гласува одобрението на Клаудия Бух (Германия), кандидатът, предложен от Европейската централна банка за председател на Надзорния й съвет (сряда).

На живо: заседание на ECON, сряда, 20 септември, 10:00 ч. българско време

Награда „Сахаров“ за 2023 г. На съвместно заседание на комисиите на ЕП по външни работи (AFET) и развитие (DEVE) и подкомисията по правата на човека (DROI) членовете на ЕП ще представят своите кандидати за наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2023 г., която се присъжда за постижения в работата в областта на правата на човека (сряда).

На живо: заседание на AFET / DEVE / DROI, сряда, 20 септември, 15:30 ч. българско време

 

Приоритети на испанското председателство. Министрите на Испания ще продължат своя кръг от изслушвания в съответните парламентарни комисии, за да представят приоритетите на испанското председателство на Съвета до края на 2023 г. (от понеделник до четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. В понеделник председателят на ЕП Роберта Мецола ще участва в срещата на върха „Конкордия“ в Ню Йорк, ще произнесе основното обръщение по време на Форума на световните лидери в Колумбийския университет и ще се срещне с еврейската общност в Ню Йорк. Във вторник тя ще присъства на откриването на 78-ото Общо събрание на ООН и ще проведе двустранна среща с Денис Франсис, председател на Общото събрание на ООН. В сряда тя ще бъде в Малта и ще положи венец на Паметника на независимостта, град Флориана.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев