Състоянието на ЕС: Украйна, Зелен пакт, икономика, Китай, изкуствен интелект

Европейският парламент
13.09.2023 / 15:08

В ежегодния дебат за състоянието на Европейския съюз членовете на ЕП обсъдиха с председателя Фон дер Лайен работата на Комисията в миналото и нейните планове до изборите през юни 2024 г.

 

При откриването на дебата председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: „Днес Европейският съюз е по-силен и по-обединен от всякога. Светът се променя и Европа трябва да се адаптира и да се промени с него. Трябва да продължим да се стремим да превърнем нашата Европа в място на равни възможности, достъп, просперитет — където всеки може да достигне своя потенциал. Трябва да продължим да се реформираме. Винаги трябва да поставяме опасенията на хората в центъра на всички наши действия.

 

Председателят на Комисията Урсула Фон дер Лайен заяви, че ЕС е претърпял съществена трансформация, откакто за първи път представи програмата си през 2019 г., като добави: „Изпълнихме над 90 % от политическите насоки, които представих“ тогава.

 

По отношение на Зеления пакт, тя обяви антисубсидийно разследване на китайските електрически превозни средства. „Трябва да се защитаваме от нелоялни практики“, каза тя. Председателят Фон дер Лайен подчерта значението на справедливия преход за земеделските стопани, семействата и промишлеността и че „Европа ще направи всичко необходимо, за да запази конкурентното си предимство“. Тя обяви проверка на конкурентоспособността за всяко ново законодателство от независим съвет.

 

По отношение на изкуствения интелект (ИИ) г-жа фон дер Лайен заяви, че ИИ ще подобри здравеопазването, ще повиши производителността и ще помогне за справяне с изменението на климата. Приоритет номер едно на Комисията е да гарантира, че ИИ се развива по отговорен, прозрачен и ориентиран към човека начин. Тя призова за международна експертна група, подобна на Междуправителствения комитет по изменение на климата, която да направлява развитието на изкуствения интелект.

 

По отношение на Украйна тя обяви, че Комисията ще предложи разширяване на обхвата на временната закрила на ЕС по отношение на украинците и допълнителни 50 милиарда евро за период от четири години за инвестиции и реформи: „Подкрепата ни за Украйна ще продължи“.

 

Председателят на Комисията се позова също така на принципите на правовата държава, разширяването, миграцията,присъединяването на България и Румъния към Шенген, отношенията между ЕС и Африка, стратегията за свързаност „Global Gateway“, изменението на климата, продоволствената сигурност и предстоящата среща на върха на социалните партньори.

 

Можете да гледате пълната ѝ реч тук.

 

Изказвания на лидерите на политическите групи

 

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) изтъкна три приоритета. Първо, икономическия растеж и конкурентоспособността, като каза, че „се нуждаем от растеж, от работни места, от достойни доходи, нуждаем се от просперитет, от силна промишленост“ и приветства инициативи за намаляване на бюрокрацията, инвестиране в иновации и култивиране на търговски отношения. Той посочи миграцията, като подчерта, че Европа трябва да реши кой може да влезе по нейните граници и подчерта „европейската ДНК“ за защита на бежанците. Той също изтъкна необходимостта от Европейски съюз за отбрана и необходимостта от „оптимизъм, визия, ценности и готовност за следващата стъпка той да се превърне в истински Европейски съюз“.

 

Ираче Гарсия (С&Д, Испания) заяви, че основният приоритет на ЕС трябва да бъде реиндустриализацията, за да се постигне стратегическа автономност, като същевременно се постигне напредък в екологичния преход за спиране на последиците от изменението на климата. Тя благодари на председателя Фон дер Лайен за ясното ѝ послание в подкрепа на Зеления пакт, но изрази съжаление от липсата на акцент върху укрепването на социалния стълб на Съюза. Г-жа Гарсия призова насилието, основано на пола, да бъде включено в списъка на престъпленията на ЕС и да се използват замразените руски активи, за да се подпомогне възстановяването на Украйна. Тя също така призова ЕС да постигне споразумение относно пакта за миграцията и подчерта, че „парите на европейците не могат да свършат в джобовете на правителствата, които злоупотребяват с основните права на хората“.

 

Стефан Сежурне (Renew, Франция) подчерта, че е важно да се извлече максимална полза от оставащите месеци на законодателния орган. Той подчерта положителните стъпки, предприети в отговор на пандемията, агресията на Русия срещу Украйна и Европейския зелен пакт. Той настоя ЕС да се съсредоточи върху реиндустриализацията на Европа и отбеляза, че ЕС вече регулира цифровия „Див Запад“. Г-н Сежурне подчерта необходимостта от трайно решение на въпросите, свързани с миграцията. Той също така разкритикува „отровното“ правило за единодушие в Съвета и призова Европа да обърне внимание на отчаяните призиви на съдиите в Полша и Унгария.

 

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) критикува „тези, които призовават за пауза „в законодателството в областта на климата и околната среда, като каза: „Ние не сме над природата (...), независимо дали ни харесва или не, има граници за това, което нашата планета може да поеме и за това, което може да даде“. Той каза, че екологичният преход представлява „единствената най-голяма икономическа възможност за Европа“. Ламбертс също така призова Европейската комисия да се заеме с жилищните проблеми и да увеличи усилията си срещу нарушенията на върховенството на закона „и не само към Полша или Унгария“.

 

„В по-добра форма ли е ЕС днес, отколкото преди двадесет години?“, попита Ришард Легутко (ЕКР, Полша). „Отговорът е не, тъй като има повече от всякога нестабилност, несигурност и висока инфлация“. Незаконният трафик на мигранти процъфтява, Зеленият пакт е скъпа екстравагантност, цената на общия дълг на ЕС ще бъде два пъти по-голяма от очакваното и бюджетът на ЕС е в хаос, добави той. Комисията се плъзга в посока олигархия, намесва се в националните политики и се опитва да свали правителствата, които не харесва, след като превърна върховенството на закона в карикатура“.

 

Марко Дзани (ИД, Италия) заяви, че по отношение на Зеления пакт ЕС има „историческа възможност да бъде по-малко идеологически и по-прагматичен“, добавяйки, че трябва да се справим с изменението на климата, без да навредим на „нашите земеделски стопани, фирми или собственици на сгради“. По отношение на обявените разследвания на чуждестранни субсидии г-н Дзани постави под въпрос тяхната полезност, като подчерта, че вече знаем, че Китай участва в нелоялна конкуренция. По отношение на миграцията той каза, че докато ЕС не успее да се съгласи кой няма право да влиза, кой трябва да остане извън него, няма да е възможно да се „разреши въпросът“. „Нека дадем повече място на това, което гражданите искат“, заключи той.

 

Мартин Ширдеван (Левица, Германия) заяви: „Истинският политически успех се измерва с реалните ситуации на мнозинството от хората, а не с красноречиви изказвания“. Той добави, че въпреки високите обещания, реалността за много европейци остава мрачна, с нарастващите разходи за живот и намаляващите реални заплати. Той подчерта борбите на работниците, самотните майки и пенсионерите, обвинявайки Комисията, че насърчава Европа, която все повече обслужва корпорациите над своите граждани, докато „95 милиона души в Европейския съюз са застрашени от бедност“.

 

Пълният дебат можете да гледате тук.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев