В Сливен в Деня на независимостта ще се срещнат потомци на стари сливенски родове

В Сливен в Деня на независимостта ще се срещнат потомци на стари сливенски родове
12.09.2023 / 15:35

В Сливен в Деня на независимостта ще се срещнат потомци на стари сливенски родове, съобщиха организаторите от Сдружение "Мати Болгария-Сливен".

 

Традиционната среща ще се състои на 22 септември в ресторант "Централ" в Сливен. Очаква се на нея да присъстват десетки представители на сливенските родове от цялата страна. Срещата е 26-та, като през ковид пандемията имаше двугодишно прекъсване.

 

Сливенските фамилии са над двеста, сред по-известните са тези на Добри Желязков - Фабрикаджията, много наследници има Чинтуловият род, както и родът на Хаджи Димитър, фабрикантските фамилии като Саръиванови, Калови, Недеви и други. Списъкът постоянно се актуализира и за да бъде включен един род, за него трябва да има писмени данни, че е съществувал по време на Възраждането.

 

По инициатива на сдружението "Мати Болгария" през 2016 година бе издаден сборник "Сливенци. Старите родове" с история на родовете с материали за родовите хроники. През 2019 година бяха издадени втори и трети том - "Профили", в които акцентът е поставен върху родовата памет за личния принос и дело на строителите на Сливен, белязан в националната история като град на герои, будители и предприемачи, на поети, художници, музиканти и артисти, град със забележителни лекари, учители, дарители и граждани с будно обществено съзнание.

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
Снимка: БТА (архив)
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев