Информационен бюлетин за пленарната сесия на ЕП - 11-14 септември 2023 г.

Европейският парламент
08.09.2023 / 09:09

Дебат за състояние на Европейския съюз с Урсула фон дер Лайен

В сряда председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен ще произнесе последната си реч за състоянието на Европейския съюз преди европейските избори, последвана от дискусия с членовете на ЕП.

 

Гласуване на новия кандидат за член на Комисията Илиана Иванова

След положителна оценка от страна на съответните комисии и Председателския съвет на Парламента, членовете на ЕП ще гласуват назначаването на Илиана Иванова за член на Комисията.

 

Членовете на ЕП ще гласуват планове за насърчаване на използването на възобновяема енергия

Парламентът трябва да приеме ново законодателство за увеличаване на използването на възобновяема енергия в съответствие със Зеления пакт и REPowerEU.

 

Критични суровини: планове за осигуряване на собствени доставки и автономност на ЕС

Евродепутатите ще гласуват в четвъртък плановете за увеличаване на доставките на суровини от изключителна важност, които са от решаващо значение за гарантиране на прехода на ЕС към устойчиво, цифрово и автономно бъдеще.

 

Парламентът изразява загриженост относно неотдавнашните екстремни метеорологични събития

Във вторник евродепутатите ще обсъдят със Съвета и Комисията засилване на мерките за защита срещу екстремни горещини, наводнения и горски пожари.

 

Подобряване на качеството на въздуха в ЕС

Евродепутатите ще обсъдят във вторник и ще гласуват в сряда нови правила за подобряване на качеството на въздуха в ЕС за по-чиста и здравословна околна среда.

 

Насилието и дискриминацията в спорта след Световното първенство по футбол

След като финалът на Световното първенство по футбол за жени беше помрачен от тормоз, евродепутатите ще разпитат ЕК за това как да се противодейства на насилието и дискриминацията в спорта.

 

Евродепутати: ЕС и Турция трябва да намерят реалистична рамка за отношенията си

Процесът на присъединяване на Турция към ЕС не може да бъде възобновен при сегашните обстоятелства и трябва да се търсят нови начини за сътрудничество, очаква се да заявят евродепутатите.

 

Износът на зърно от Украйна

Във вторник евродепутатите ще обсъдят с ЕК въздействието на украинския износ на зърно върху земеделските производители от ЕС след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърното.

 

Нови правила за защита на потребителите от поемане на твърде големи дългове

След разискванията в понеделник ЕП ще проведе окончателното си гласуване по мерките за защита на потребителите от дългове по кредитни карти, овърдрафти и неподходящи заеми във вторник.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев