Изслушване на кандидата за еврокомисар Илиана Иванова на 5 септември

Европейският парламент
01.09.2023 / 13:06

Практическа информация за изслушването на Илиана Иванова, което ще се проведе на 5 септември от 10.30 до 13.30 ч. (българско време).

 

Г-жа Иванова, кандидат за комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, ще бъде изслушана от комисиите на ЕП по промишленост, изследвания и енергетика (ITRE) и по култура и образование (CULT). Те следва да оценят нейните компетенции и пригодност да стане комисар на мястото на Мария Габриел, която подаде оставка на 15 май, за да заеме поста на заместник министър-председател и министър на външните работи на България.

 

Изслушването ще се проведе в зала ANTALL 2Q2.

 

Можете да гледате изслушването на живо в сайта на ЕП за уебстрийминг и по EbS+.

След изслушването, в близост до заседателната зала, ще се проведе пресконференция на председателите на комисиите ITRE и CULT (следва да бъде потвърдена).

Допълнителна обща информация за изслушването и официални документи можете да намерите тук.

 

Писмени въпроси и отговори

Отговорите на г-жа Иванова на писмените въпроси на съответните комисии можете да намерите тук.

 

Организация на изслушването

Изслушването ще продължи три часа. Кандидатът ще направи 15-минутно встъпително изказване, което ще бъде последвано от въпроси от страна на членовете на ЕП. Въпросите ще бъдат общо 25: по една минута на въпрос, последван от едноминутен отговор от кандидата и евентуален допълнителен въпрос от страна на евродепутата. Преди края на изслушването кандидатът ще може да направи петминутно изявление.

 

Оценка

Веднага след изслушването ще се проведе заседание (при закрити врата), на което председателите и представителите на политическите групи (координаторите) на двете комисии ще оценят дали г-жа Иванова е подходяща за поста.

След това Съветът на председателите на комисиите ще оцени резултатите от изслушването и ще предаде заключенията си на Председателския съвет (състоящ се от председателя на Европейския парламент и от председателите на политическите групи). На 6 септември последният ще извърши окончателната оценка и ще реши дали да прекрати процеса на изслушване и да проведе гласуване по време на септемврийската пленарна сесия (11-14 септември).

 

Аудиовизуални услуги и уебстрийминг

Изслушването е публично и може да бъде проследено на живо. Можете да го гледате в сайта на ЕП за уебстрийминг и по EbS+.

Мултимедийният център на Парламента ще предостави видеоклипове с HD качество, снимки с висока резолюция и аудиоматериали (групирани по изслушвания в "медийни пакети"). Вижте пакета за изслушването на г-жа Иванова тук.

Видеоклиповете с HD качество могат да бъдат изтеглени в рамките на 30 минути от началото на изслушването (повторения на живо), а подбрани снимки с високо качество ще бъдат на разположение за изтегляне.

 

Акредитация и достъп

Не е необходима специална акредитация. Журналистите, които притежават междуинституционален пропуск или годишен пропуск, издаден от Парламента, могат да влизат в Парламента, както обикновено. Ще бъдат запазени места за журналисти на последния ред в зала ANTALL 2Q2.

Журналистите, които не притежават пропуск, трябва да поискат краткосрочна акредитация чрез уебсайта за регистрация на Парламента.

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев