ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ПРИ РАЗРАБОТВАНЕ НА СТРАТЕГИЯ ЗА ВОМР НА МИГ ТУНДЖА –СЛИВЕН –ДОЛИНАТА НА ТУНДЖА ЗА ПЕРИОДА 2023-2027

loga
14.08.2023 / 08:31

Прилагането на подхода ВОМР през периода 2023-2027 се извършва чрез интегрирани и многосекторни стратегии за ВОМР, основани на характеристиките на конкретната територия и разработени въз основа на местните потребности и потенциал, в съответствие с политиките на национално, регионално и местно Воденото от общностите местно развитие е специфичен подход за интегрирано териториално развитие мобилизация на местните ресурси потенциал за постигане на интелигентен устойчив растеж и засилване на териториалната кохезия

Местните стратегии за развитие, основани на подхода ВОМР дават на партньорствата смисъл за съществуване и обещават добавена стойност чрез местни решения, съобразени с постигането на целите за развитие на местните селски райони.

Местните стратегии за развитие, основани на подхода ВОМР са мястото, където партньорства могат да докажат, че могат да постигнат резултати, които други подходи не могат - или не постигат - като свържат заедно различни мерки и сектори, чрез иновации и чрез сътрудничество Подходът на ВОМР ефективен, развива на доверие между участниците и се поддържа от трайни местни структури с необходимия опит и експертни знания. Местните участници имат по-добро познаване за местните предизвикателства. Прилагането на ВОМР постига мобилизиране на местни ресурси за процеса на развитие по начин, който не може да се осъществи с подходи отгоре-надолу.

Подходът ВОМР/ЛИДЕР се прилага на териториален принцип на подрегионално ниво – ниво община, част от община или група от съседни общини, с обхват на населението между 10 000 и 150 000 жители. Подходът се прилага на територията на цялата страна (включително селските райони и териториите със специфични характеристики, определени в Националната концепция за пространствено развитие за периода 2013 – 2025 г.) с изключение на градовете с население над 30 000 жители, в техните строителни граници. За населените места, на чиито територии се прилага подходът ВОМР/ЛИДЕР и които са подпомагани от „Програма за развитие на регионите“ 2021 – 2027 г. се прилага демаркация на инвестициите.

За една и съща по обхват територия се одобрява една стратегия за ВОМР/ЛИДЕР, като подпомагането по ЕЗФРСР е задължително. Всяка МИГ включва в състава си най-малко една община от селските райони. За МИГ Тунджа –Сливен –Долината на Тунджа, това е община Тунджа.

Изпълнението на подхода ВОМР/ЛИДЕР е в съответствие с чл. 31 – 34 на Регламент (ЕС) 2021/1060 на Европейския парламент и на Съвета от 24 юни 2021 година за установяване на общоприложимите разпоредби за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд плюс, Кохезионния фонд, Фонда за справедлив преход и Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури, както и на финансовите правила за тях и за фонд „Убежище, миграция и интеграция“, фонд „Вътрешна сигурност“ и Инструмента за финансова подкрепа за управлението на границите и визовата политика, както и в съответствие с чл. 69 (ж) и чл. 77, параграф 1 от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и Съвета от 2 декември 2021 година за установяване на правила за подпомагане за стратегическите планове, които трябва да бъдат изготвени от държавите членки по линия на общата селскостопанска политика (стратегически планове по ОСП) и финансирани от Европейския фонд за гарантиране на земеделието (ЕФГЗ) и от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР),и за отмяна на регламенти (ЕС) № 1305/2013 и (ЕС) № 1307/2013.

Прилагането на стратегия за ВОМР дава възможност за финансиране на проекти на територията на МИГ , които отговарят на местните потребности,създават и запазват заетост за местното население и са в полза на малкия местен бизнес. Чрез тях се създават по-добри икономически, социални и екологични условия за живот в малките население места, подкрепя се многосекторното развитие на местните икономики.

За програмен период 2023 – 2027 г. ЕЗФРСР е водещ фонд по прилагането на подхода ВОМР/ЛИДЕР. Прилагането на подхода ВОМР/ЛИДЕР ще се извършва по правилата на ЕЗФРСР, като управляващите органи на програмите, включени във финансирането на подхода разчитат на решенията на УО на СПРЗСР съгласно Регламент (ЕС) 2021/1060. В същото време УО на СПРЗСР отговаря да бъдат съблюдавани специфичните правила за всяка програма, участваща във финансирането на съответната стратегия.

С прилагането на подхода ВОМР през програмния период 2023 - 2027 г. се цели постигането на специфична цел съгласно чл. 6, параграф 1, буква „з“: „Насърчаване на заетостта, растежа, социалното приобщаване и местното развитие в селските райони, включително биоикономиката и устойчивото горско стопанство“ от Регламент (ЕС) 2021/2115 на Европейския парламент и Съвета за установяване на правила за подкрепа на Стратегически планове за ОСП.

Прилагането на стратегиите за ВОМР следва да бъде насочено към финансиране на проекти, които отговарят на местните потребности, създават и запазват заетост за местното население и са в полза на малкия местен бизнес. Чрез тях се цели да бъдат създадени по-добри икономически, социални и екологични условия за живот в населените места и да се подкрепи многосекторното развитие на местните икономики.

 

Тази публикация е изготвена с финансовата подкрепа на Европейския съюз - Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони, в изпълнение на Договор № РД50-55/17.03.2023 на МИГ-Тунджа с Министерство на земеделието , финансиран по подмярка 19.1. „Помощ за подготвителни дейности” на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие” на ПРСР 2014-2020. Отговорността за нейното съдържание е изцяло на МИГ-Тунджа и по никакъв начин не може да се приема, че публикацията отразява официалното становище на Европейския съюз и Управлявашия орган на ПРСР 2014-2020.

Още снимки от новината

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И ВЪЗМОЖНОСТИ ПРИ  РАЗРАБОТВАНЕ НА СТРАТЕГИЯ  ЗА ВОМР НА МИГ ТУНДЖА –СЛИВЕН –ДОЛИНАТА НА ТУНДЖА  ЗА ПЕРИОДА 2023-2027

 

 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев