На полигона „Ново село“ приключва военното учение Enhanced Vigilance Activities – 23

На полигона „Ново село“ приключва военното учение Enhanced Vigilance Activities – 23
05.07.2023 / 11:02

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства на заключителния етап от учението Enhanced Vigilance Activity - 23, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната (МО).

 

Учението се извършва на полигона „Ново село“ с участието на военнослужещи от италианската бригада „Пинероло“, многонационалната бойна група с рамкова държава Италия, на която България е страна домакин, и военни формирования от Сухопътните войски.

 

Участниците в учението ще демонстрират способности при отбранителни бойни действия. Те ще бъдат наблюдавани от началниците на отбраната на България и на Италия адмирал Емил Ефтимов и адмирал Джузепе Каво Драгоне, висши офицери от българската и от италианската армия и от структури на НАТО. В деня за демонстрации на учението са поканени да присъстват представители на държавни институции, народни представители, военни аташета.

 

Чрез видеовръзка, успоредно с демонстрациите на способности в рамките на учението, гостите ще могат да наблюдават и действията на участниците в свързаното тактическо учение „Ответен удар“, което се извършва на учебния полигон „Корен“.

 

Учението Enhanced Vigilance Activity - 23 включва два етапа - командно-щабно учение, което се състоя от 26 до 30 юни, и тактическо учение с бойни стрелби – от 1 до 5 юли. В учението участват до 1100 военнослужещи от Албания, България, Гърция, Италия, Северна Македония и Черна гора. По време на втория етап на Enhanced Vigilance Activity – 23 механизиран батальон от състава на 2-ра механизирана бригада ще осъществи свързано с него тактическо учение на полигона „Корен“.

ТАНЯ ТОДОРОВА
БТА-Сливен
Снимка: ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
 
 

Copyright © 2008-2024 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев