Как Сваровски става популярен като диамантите

Сваровски
25.05.2023 / 13:51

История, която е забравена. Как Сваровски става популярен като диамантите

Момчето, което ще стане един от най-великите бижутери в историята, е родено в малкото градче Джорджентал на 24 октомври 1862 г. От друга страна, той можел да се нарече най-великият бижутер на фалшификати. Кръстили го Даниел. От много ранна възраст той наблюдавал работата на баща си, стъклар, и неговите творения.

Бохемското стъкло винаги е било много ценно и инструментите, необходими за обработката му, можели да бъдат намерени в почти всеки дом в Чехия.

Когато Сваровски пораснал и станал вече голямо момче, решил да разгледа свята, и да усвои професията на инженер в Париж. Там младежът учил физика с химия и механика, както и специфични предмети. Още през 1883 г. майсторът станал част от Световното електрическо изложение, където научил за напредналите постижения на науката и технологиите за времето си и започнал да мисли как да обработва стъкло с електрически ток. Идеята продължила да живее в главата му, и осем години по-късно създал машината Swarovski.

Това изобретение направило възможно обработката на огромно количество кристал, като в същото време запазвало качеството на най-високо ниво. В същия град Даниел се срещнал с бъдещата си съпруга Мари .Те станали семейство с нея, започнали собствен бизнес. Първоначално правили псевдобижута без авторство по поръчка, установявайки се на тиролска земя. Човекът логично (и много благоразумно) решил, че с такава технология няма какво да се опитва да мери сили с бохемските майстори.

Нещата обаче тръгнали нагоре. Клиентите ставали все повече, защото камъчетата от Сваровски били едно към едно, като истински диаманти, но удряли джоба десет пъти по-евтино. Заслужава си, да се отбележи, че Даниел Сваровски е не само изобретателят на революционния метод в технологията за рязане и шлайфане на стъкло – той е успял да предизвика буря в главите на хората. Идеята за създаване на фалшиви диаманти или тяхното копиране по принцип не била толкова нова.Преди него, още през 18 век, го е правил Жорж Фредерик Щрас. Човекът се споменава в исторически документи като създател на гениални фалшификати на бижута. И да, именно в негова чест кристалите получили такова име. Той обаче бил нарушител на закона, докато Сваровски открито говорил за факта, че творбите му са фалшификати и дори успял да го превърне в коз.

Следвайки модата на австрийските дами, творенията на Сваровски били с безусловен успех в Париж! (след известно време той дал името на фабриката в негова чест и поставил основите на марката).Имало много поръчки, тъй като клиентелата на бижутера не била само за аристократите. Нито един от опитите да се повторят творенията на чешкия бижутер от други майстори не бил увенчан с успех. И дори в наше време всички вярват, че тайната на Сваровски се крие в специалното рязане, но всъщност всичко е свързано със специалното топене на стъкло.

През 20-ти век Коко Шанел не се колебае да изрази топлите си чувства към фалшивите бижута, Майкъл Джексън, Браян Фери, Кристиан Диор и Ив Сен Лоран също могат да бъдат посочени в списъка на почитателите. Днес марката Swarovski няма равна на себе си, а прекрасните й творения красят ръцете на обикновените момичета и вратовете на филмовите звезди.

Именно този човек е успял да покаже на целия свят, че най-важното е формата, а не съдържанието и това, което блести, не винаги е злато. Може би няколко души казват, че това не е истинско, копия на бижута, но все пак знаят: победителите не се съдят!

https://www.facebook.com/groups/513183390079804/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1193580685373401&__cft__[0]=AZVzYcX0wErfB8MetWuHsClKO76TkZ0agpFZDovozjepPpGGP6da7Wje6gEWsR7xCvsTXRQhcnrkip-sbgcafsIy2mP_gEjDpTmEBLt_-_VsOYA7RIiCg58
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев