Кремена Петрова: Успяхме в още една трудна мисия - да почетем известния новозагорец Никола Койчев

Кремена Петрова
24.03.2023 / 14:38

Успяхме! Към днешна дата вече се работи по реализацията на проекта за поставяне на паметна плоча на известния новозагорец Никола Койчев и на 1 август 2023 г. тя трябва да бъде открита. Това заяви кандидатът за народен представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Кремена Петрова на среща с членовете на пенсионерски клуб “Златна есен”.

Три години общинският съвет, доминиран от ГЕРБ, и двама кметове даваха отпор на инициативата на Петрова за почитане на Койчев, чийто житейски път е свързан с изучаване на историческото и археологично наследство на новозагорския край. През 1921 г. той е основател на археологическото дружество “Загорие” и един от най-активните дейци за създаване на исторически музей в Нова Загора.

“През 2019 г. ПК “Златна есен” беше първият клуб, който посетих като кандидат за местните избори. Тогава се запознах и с г-жа Кърпачева, която днес празнува своя рожден ден и е съвременник на делата на Никола Койчев. Още тогава взех присърце нейното желание, а и това на членовете на клуба”, коментира Петрова, която е с преференция 105.

“Всеки новозагорец, милеещ за нашата история, знае кой е Никола Койчев и какви са били неговите дела. Този човек отдавна трябваше да бъде почетен. Отдавна трябваше да му се присъди и званието "Почетен гражданин на Нова Загора", коментира Петрова, чиято идея се ражда след разговор с членовете на пенсионерски клуб "Златна есен".

Преди три години тя прави предложение в бюджета да бъдат заложени средства за изграждане и поставяне на паметна плоча на Никола Койчев. Общинският съвет отхвърля тогава предложението и едва тази година се задейства по реализиране на проекта. Част от дейностите остават на тъмно за обществеността.

“Като гражданин и новозагорец смятам, че един такъв паметен знак трябва да бъде изработен професионално. Да бъде естетически издържан и съобразен със заобикалящата го среда (Исторически музей). Тази личност го заслужава”, коментира Петрова. Сега вече има готов проект и финансиране, а плочата трябва да бъде открита на годишнината от рождението на Койчев.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев