На 15 февруари ни напусна Стефан Бахаров

1935-2023
17.02.2023 / 02:10

На 15 февруари ни напусна известният наш състезател и заслужил треньор по колоездене Стефан Бахаров, почетен гражданин на град Сливен.

Роден през 1935 г., той завършва първо треньорска школа, като дели една стая с известния варненски колоездач Алекси Николов. Като студент се състезава за отбора на "Академик" по колоездене. Попада в националния отбор на писта, където вече участват други двама сливенски състезатели: Тодор Бояджиев и Никола Филипов. През 1957 година тримата се състезават на зимния колодрум в Берлин.

През 1958 г., завършва ВИФ и се връща в Сливен. Така преждевременно приключва кариерата му на състезател, но в замяна на това, с помощта и под ръководството на тогавашният ръководител на физкултурното дружество "Хаджи Димитър" Петър Кавръков, намира своето призвание в треньорската професия. Заедно с неговите учители и кумири - Илия Кръстев и Милко Димов работи в спортната школа за деца и юноши към дружеството, тренира юношите и представителния отбор мъже.

Резултатите не закъсняват. Един от големите успехи е 3-тото място на Световното първенство в Одензе /Дания/ през 1988 година на Добрин Василев, който е и неколкократен шампион на България. В много международни състезания отлични резултати са постигнали и много други състезатели.

Около 10-15 години е бил помощник-треньор на националния отбор по колоездене, след което 8 години е старши треньор. Отново поема клубния отбор в Сливен, а след 2 години за кратко време /1992-94 година/ отново тренира националния отбор. Последното състезание с националните отбори е Световното в Щатите през 1994 година. Казваме „тренира”, а не „води”: това, което го отличава от останалите наши треньори е, че той постоянно открива и развива таланти, включително и по времето, когато след поредното си завръщане в Сливен се оказва, че треньорско място за него няма и той, за известно време, става учител по физическо възпитание. През този си период, Стефан Бахаров открива за сливенското и българското колоездене таланти като Наско Стойчев и Велико Великов.

Както самият той признава, изцяло погълнат от своята работа, той отделял малко време за своето семейство. Остава вдовец след автомобилна катастрофа. Има починал син, две дъщери и трима внуци. След катастрофата, Стефан Бахаров се впуска в нови начинания: състезания за ветерани – категория „Мастърс” и колоездачни маратони – бревети.

Стефан Бахаров е първият българин дръзнал да участва в Световно първенство на шосе в Австрия - още през 2004 година. Следват и други негови участия на световното. Още същата година, по негова инициатива, беше написано писмо до федерацията от името на сливенския клуб, подписано от неговия тогавашен председател Павел Шуманов, с предложение за учредяване на Държавно първенство за ветерани – категория „Мастърс”. Така, през 2005 г. бе даден старт на първото издание на Държавното първенство за тази категория.

Колоездачните маратони – бревети, по думите на Стефан Бахаров, са страхотно тежка дисциплина, при която, след квалификации от 200, 300, 400 и 600 км се достига до класическата международна дистанция от 1200 км, преминавана в рамките на контролно време от 90 часа. В годината на 70-годишния си юбилей, Стефан Бахаров завършва втория си такъв маратон в България и успешно участва в международния „Супербревет Скандинавия”. На 80 годишна възраст, покрива квалификациите и застава на старта на митичния коломаратон на 1200 км. „Париж-Брест-Париж”.

През 2005 година е удостоен със званието „Почетен гражданин на град Сливен”.

Да почива в мир!

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев