Общо 54 заявления за финансова помощ за паспортизация на сгради са подадени за два часа в община Сливен, съобщи кметът

Общо 54 заявления за финансова помощ за паспортизация на сгради са подадени за два часа в община Сливен
24.01.2023 / 09:31

Общо 54 заявления за финансова помощ за паспортизация на сгради са подадени за два часа в община Сливен. Това каза на извънреден брифинг днес кметът Стефан Радев. Както БТА съобщи, повече от денонощие пред административната сграда на общината в Сливен дежуряха представители на сдружения за енергийна ефективност, които пазеха на смени ред в стремежа си да подадат първи своите заявления.

 

През ноември, м.г. Общинският съвет реши, че общината ще поеме 50 процента от разходите за паспорти на блоковете - кандидати за саниране, като предвидената сума е 300 хил. лева от резерва на община Сливен. След струпването пред общината снощи, кметът оповести, че ще предложи на Общинския съвет увеличаване на сумата за енергийните обследвания около три пъти.

 

Радев поясни, че решението заявленията да се подават по този начин е взето заради недоверие от страна на хората да ги изпращат електронно.

 

Той припомни, че в държавния бюджет по новата програма за саниране са предвидени около един милиард лева. Таванът за община Сливен ще бъде около 30 милиона лева. Според него обаче, ще бъде реално да бъдат санирани около седем - осем блока. Максимумът по думите му може да бъде между 20 и 25 етажни собствености. Радев поясни още, че отпускането на финансова помощ от страна на общината за енергийно обследване, не е гаранция, че етажната собственост ще бъде одобрена за саниране. Ще бъде направена паспортизация на сградите. Кметът призова гражданите да бъдат активни и да подават своите заявления до края на седмицата.

Още снимки от новината

Сливен, чакащи, енергийни обследвания, кандидатстване,, снимка:Велина Василева
Десетки представители на сдружения за енергийна ефективност чакат от вчера да подадат документи за кандидатстване за финансова помощ от Община Сливен

 

ВЕЛИНА ВАСИЛЕВА
БТА-Сливен
снимки: Велина Василева
 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев