Дискусия „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ в Русе .

Дискусия „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ в Русе  .
28.09.2022 / 17:23

Бюрата за връзка на Европейския парламент в София и Букурещ организират трансгранична дискусия в Русе на тема „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“. Тя ще се проведе на 30 септември 2022 г., петък, от 15 до 17.15 ч. в зала „Европа“ на Доходно здание, площад „Свобода“ 4, Русе.

 

По време на дискусията ще обсъдим начина, по който гражданите и специално младите хора биха могли да участват по-активно в обществения живот, така че да допринесат за устойчиви положителни промени в градската среда и живот. Ще разгледаме теми като инициативата „Нов европейски Баухаус“, Зеления пакт, кръговата икономика и различни начини, чрез които граждани и нестопански организации могат да допринесат за тяхното реализиране, като посочим и някои добри примери за успешни граждански намеси.

 

В панелната дискусия ще вземат участие Юлия-Мирела Шербан, ГД „Регионална и селищна политика“ (REGIO), Европейска комисия, Десислава Панчева, ръководител на офис „Култура“ в Бюро „Творческа Европа“, и Лука Матей Стоян, архитект от Центъра за върхови постижения в архитектурата, изкуствата и аудиовизията, Румъния. Те ще отговарят и на въпроси от публиката в залата и онлайн. Модератор ще бъде Антония Димитрова, член на Фондация „Колективът“.

 

Дискусията ще се проведе на български език с двупосочен превод от/на румънски език.

 

Събитието е отворено за всички, които се интересуват от тези теми и се организира в рамките на кампанията „Заедно за ЕС“ на Европейския парламент, която цели изграждането на паневропейска общност, насърчаваща всеки да участва в демократичния процес.

 

Ако искате да присъствате на събитието в залата, е нужно да се регистрирате до 12 ч. на 29 септември 2022 г. на следния линк: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm30092022. Местата са ограничени.

 

Ако нямате възможност да присъствате на място в Русе, можете да следите дискусията онлайн и да задавате въпроси към участниците чрез коментари към прякото излъчване на страницата на Бюрото на ЕП във Facebook и YouTube. Можете да изпращате въпроси към участниците предварително в slido с код #Bauhaus.

 

Практически семинар

 

В деня на дискусията в Русе от 10:00 до 14:30 ч. ще се проведе и практическият семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория, в който български и румънски младежи ще работят заедно, за да търсят решения за облагородяване на крайдунавски локации. Събитието е организирано за настоящи и бъдещи членове на общността „Заедно за ЕС“.

 

По време на семинара регистриралите се ще могат да участват в обсъждания и практически занятия в малки групи, водени от експерти от Фондация „Колективът“ и Студио Комплект и да научат как ценностите на европейския Зелен пакт и Новия европейски Баухаус могат да бъдат приложени в конкретен контекст и какви предизвикателства и възможности пораждат.

 

Семинарът ще се проведе изцяло на английски език (без превод) в Дом Канети, бул. „Славянски“ 12, Русе от 10:00 до 14:30 ч. на 30 септември 2022 г. Местата са ограничени, а регистрацията е задължителна на следния адрес: https://together.europarl.europa.eu/event/2022-09-30-996/register. Минимална възраст за участие: 16 години.

 

Програма на дискусията „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“ (pdf 437KB)

https://www.europarl.europa.eu/bulgaria/resource/static/files/import/civic_participation/discussion-programme-30092022-bg.pdf

Регистрация за дискусията „Новият европейски Баухаус: активно гражданско участие за по-зелени и устойчиви сектори“

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm30092022

Предварителни въпроси в slido с код #Bauhaus

https://www.slido.com/

Регистрация за практическия семинар „Срещи на идеи“ – Дунавска дизайн лаборатория

https://together.europarl.europa.eu/event/2022-09-30-996/register

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев