Национален протест на служителите на РЗИ

РЗИ-Сливен
26.09.2022 / 10:59

Служителите на Регионална здравна инспекция – Сливен изразяват пълната си подкрепа за обявения Националния протест на служителите на РЗИ, който ще се проведе на 26 септември 2022г. Протестът е подкрепен от синдикалните структури по места, където има такива.

Ниското заплащане и високият риск в работата на здравните инспектори са основните причини за протеста.

Инспектори, експерти и специалисти от РЗИ – Сливен ще бъдат на работните си места изпълнявайки задълженията си, ръководени от интересите на държавата, но през целия ден ще носят протестни ленти с надпис „Протест за достойно заплащане!“.

Служителите на РЗИ са неотлъчно на своя пост в името на общественото здраве. Малцина си дават сметка за всеотдайната работа и дейностите по овладяване на пандемията от COVID-19, работейки в условия на 24-часово разположение.

Задачите и отговорностите на Регионалните здравни инспекции, като териториален орган на МЗ, не се изчерпват с COVID-19. РЗИ организират и осъществяват държавната здравна политика на територията на съответната област. Ролята на служителите на РЗИ е осигуряване на превенция, промоция и контрол на общественото здраве в България. Задълженията се увеличават и разширяват по обем и направление всеки изминал ден. Изискванията на професията налагат задълбочено познаване и компетентно прилагане на националното и европейско законодателство и приложимите национални и международни стандарти в областта на общественото здраве.

Заплащането на труда на служителите на РЗИ силно изостана и по отношение на заплащането на труда в други сходни териториални администрации (второстепенни и третостепенни разпоредители на бюджетни средства-БАБХ, НЗОК, Изпълнителна агенция по горите, Изпълнителна агенция по лозята и виното, Изпълнителна агенция за борба с градушките и други).

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев