Седмицата в ЕП: 26 септември – 2 октомври 2022 г.

Европейският парламент
26.09.2022 / 10:29

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард. Председателят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард ще проведе редовен дебат с комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON), първият след решението на ЕЦБ да повиши на два пъти лихвените проценти. Очаква се евродепутатите да дискутират паричната политика на ЕЦБ в контекста на бързо покачващата се инфлация и въвеждането на новия „Инструмент за защита на трансмисионния механизъм“ (TPI) за закупуване на национални облигации при определени условия. След това те ще обсъдят текущите и предстоящите приоритети относно данъчната политика с комисаря по въпросите на икономиката Паоло Джентилони (понеделник).

На живо: заседание на ECON, понеделник, 26 септември, 16:00 ч. българсо време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20220926-1500-COMMITTEE-ECON

Украйна / Транспорт. Комисията на ЕП по транспорт и туризъм (TRAN) ще разговаря с украинския заместник-министър на инфраструктурата Мустафа Найем относно логистичната ситуация в Украйна, включително новия „зърнен коридор“ през Черно море, договорен на 27 юли 2022 г. с Русия (понеделник).

На живо: заседание на TRAN, понеделник, 26 септември, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-transport-and-tourism_20220926-1500-COMMITTEE-TRAN

Украйна / Дезинформационни кампании от страна на Русия. Специалната комисия на ЕП по въпросите на външната намеса и дезинформацията (ING2) ще проведе изслушване на тема „Руската дезинформация и пропаганда по отношение на Украйна в контекста на нейната агресивна война и въздействието им върху демократичните процеси в ЕС“. Сред гост-ораторите са Дмитрий Муратов, лауреат на Нобеловата награда за мир за 2021 г. и главен редактор на Новая газета, и Олга Руденко, главен редактор на Киев Индипендънт (Kyiv Independent) (четвъртък).

На живо: заседание на ING2, четвъртък, 29 септември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/special-committee-on-foreign-interference-in-all-democratic-processes-in-european-union-including-di_20220929-0900-COMMITTEE-ING2

Тайван / Дезинформационни кампании от страна на Китай. Специалната комисия на ЕП по въпросите на външната намеса и дезинформацията (ING2) ще проведе дебат с тайванския министър на цифровите въпроси Одри Танг относно отговора на Тайван срещу китайската намеса (четвъртък).

На живо: заседание на ING2, четвъртък, 29 септември, 12:30 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/special-committee-on-foreign-interference-in-all-democratic-processes-in-european-union-including-di_20220929-0900-COMMITTEE-ING2

Награда „Сахаров“ за 2022 г. Евродепутатите от комисиите на ЕП по развитие (DEVE) и външни работи (AFET) и подкомисията по правата на човека (DROI) ще представят кандидатите за тазгодишната награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на ЕП. Сред номинираните са народа на Украйна и украинският президент Володимир Зеленски, палестинско-американската журналистка Ширин Абу Акле, основателят на Уикилийкс (WikiLeaks) Джулиан Асандж, бразилската активистка в областта на околната среда и проблемите на коренното население Соня Гуахахара и Комисията за истината на Колумбия (понеделник).

На живо: заседание на AFET/DEVE/DROI, понеделник, 26 септември, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/deve-afet-droi_20220926-1500-COMMITTEE-DEVE-AFET-DROI

Подготовка на пленарната сесия на 3-6 отковмри. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 3-6 октомври, по време на която членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват правилата за въвеждането на общо зарядно устройство с цел улесняване на потребителите и ограничаване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване, законодателство относно Здравния съюз на ЕС, чиято цел е подобряване на превенцията, готовността и реакцията на равнището на ЕС и на национално равнище, както и ще приемат резолюция относно отговора на ЕС срещу покачващите се цени на енергията. Парламентът също така ще обсъди и гласува резолюции относно хуманитарното положение в Пакистан след опустошителните наводнения, положението на ромите в ЕС, и прекратяването на незаконната търговия с диви животни до 2025 г.

Програма на председателя на ЕП. Във вторник председателят на ЕП Роберта Мецола ще се срещне с изпълнителния директор на Европол Катрин де Бол. В сряда тя ще се срещне с Юлия Навалная и Леонид Волков, началник на щаба на Алексей Навални и председател на Фондацията за борба с корупцията, както и ще произнесе встъпителното слово по време на Европейските дни на научните изследвания и иновациите. В сряда вечерта председателят на ЕП ще бъде в Берлин за „Нощта на европейските идеи“, където ще произнесе основната реч. В четвъртък тя ще проведе среща с генералния директор на Международната организация по миграция Антонио Виторино.

Брифинг за медиите относно темите от пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг относно темите от пленарната сесия с говорителите на политическите групи на Парламента в петък от 12.00 ч. българско време (зала „Анна Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите относно пленарната сесия, петък, 30 септември, 12:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/pre-session-briefing_20220930-1100-SPECIAL-PRESSER

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев