Регионална кръгла маса в Сливен по проект "Невидимите, които виждаме"

Регионална кръгла маса
19.09.2022 / 12:25

Проблеми при достъпа до лични документи и решения

 

19 септември 2022, Сливен. Регионална кръгла маса на тема "Проблеми при достъпа до лични документи и решения" ще се проведе на 21 септември в Сливен. Домакин е хотел "Национал палас", конферентна зала „Прима“, а началният час е 11:00 ч.

Кръглата маса е в рамките на национална застъпническа кампания по проект "Невидимите, които виждаме". По време на събитието ще бъдат представени резултатите от изследователски доклад по проблема, както и възможните решения.

През последните 10 години нараства броят на гражданите без документ за самоличност в България. Проблемът е особено тежък, тъй като непропорционално засяга хора, живеещи около прага на бедността и застрашени от бездомност. Без лична карта те загубват своята гражданска идентичност, престават да съществуват в правния мир, стават невидими, невидими стават и техните деца.

Повече за проекта:

Застъпническата кампания в рамките на "Невидимите, които виждаме" е част от проект за подобряване на майчиното и детско здраве "С грижа от 0 до 3". Изпълнява се с финансовата подкрепа на Фондация "Тръст за социална алтернатива", "Отворено общество" и "Портикус". Водеща организация по проекта е Фондация "Фонд ИГА" гр. Пазарджик, а партньори са СНЦ "Инициатива за равни възможности" гр. София и Сдружение "Хаячи" гр. Нови пазар.

 

Липсата на лична карта крайно и често невъзвратимо маргинализира български граждани, които живеят при трайно ограничаване на техни основни права: на образование, на труд, на достъп до здравеопазване, на гласуване, на свободно придвижване. Без лична карта те не могат да сключат брак, да влязат в съда, да получат здравни грижи и социални услуги, да получат социални помощи и животоспасяваща терапия от аптеката, да сключат договор с банка, с работодател, с оператор на комуникационни услуги, да използват нотариални услуги и пр.

 

За още информация последвайте страницата във Facebook "Невидимите, които виждаме"

 

 
 

Copyright © 2008-2022 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев