Състоянието на ЕС: Украйна, енергетика, изменение на климата, икономика

Председателят на Комисията фон дер Лайен и членовете на ЕП обсъдиха състоянието на Европейския съюз днес в Страсбург
14.09.2022 / 15:03

В годишния дебат за състоянието на ЕС евродепутатите отправиха питания към председателя Фон дер Лайен относно работата на Комисията през изминалата година и предстоящите ѝ планове.

 

Откривайки дебата, председателят на ЕП Роберта Мецола заяви: "За нас е особена чест, че Олена Зеленска е с нас в този важен ден. Събрали сме се тук на фона на тревожни събития като незаконно и неоправдано нахлуване в суверенна Украйна, висока инфлация, повишаване на цените на енергията и електричеството, климатична катастрофа, повишена продоволствена несигурност и нарастващи разходи за живот. Днес нашето послание трябва да бъде: "Европа ще реагира"."

 

Относно войната срещу Украйна председателят на Комисията фон дер Лайен заяви: "Путин ще се провали, а Европа ще победи." Тя добави, че санкциите срещу Русия "ще останат". Г-жа фон дер Лайен обяви, че ще бъдат отпуснати 100 млн. евро за възстановяване на разрушените украински училища, както и за включването на Украйна в зоната за свободен роуминг на ЕС и в единния пазар.

 

Във връзка с покачващите се цени на енергията Комисията ще представи мерки, с които държавите членки да намалят потреблението на електроенергия, и ще предложи ограничаване на приходите на дружествата, които произвеждат електроенергия на ниска цена, за да се съберат над 140 млрд. евро за облекчаване на гражданите. Тя обяви и реформа на пазара на електроенергия. Фон дер Лайен даде да се разбере, че за настоящата енергийна криза и повишаването на цените е виновен единствено Путин.

 

По повод на Конференцията за бъдещето на Европа председателят фон дер Лайен обеща, че гражданските панели ще се превърнат в редовна практика и че е настъпил моментът за свикване на Европейски конвент.

 

Сред другите теми, които председателят на Комисията засегна, бяха борбата с чуждата намеса за защита на нашите демокрации, по-тясното сътрудничество с държави като Чили, Мексико, Нова Зеландия, Австралия и Индия, както и предложенията за Европейски фонд за суверенитет, Европейски закон за критичните суровини, Европейска водородна банка и Пакет за облекчаване на МСП.

 

Можете да гледате цялата ѝ реч тук (част 1, част 2, част 3, част 4).

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/video/v_I229657

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/video/v_I229658

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/video/v_I229659

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/video/v_I229660

 

Изказвания на лидерите на политическите групи

 

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) призова за "зима на солидарността": "Можем да победим Путин и да намалим сметките за ток на хората". По отношение на новите енергийни предложения той изрази съжаление за намалената роля на Парламента и за липсата на лидерство от страна на Съвета. Той също така поиска мораториум върху новото законодателство, за да се избегне допълнително натоварване на земеделските производители и МСП. Накрая, той подчерта, че "няма усилия за координиране на дейностите на ЕС в областта на отбраната" и призова "Комисията да стартира преди декември европейски план за действие в областта на отбраната".

 

Ангажиментът на ЕС към свободата и целостта на Украйна трябва да бъде твърд, но освен да празнуваме победите, трябва да подкрепим онези, които страдат от социалните и икономическите последици от войната, заяви Ираче Гарсия (С&Д, Испания). "В противен случай ще станем свидетели на нарастващ популизъм", предупреди тя. Г-жа Гарсия приветства извънредните предложения в областта на енергетиката, особено използването на извънредните печалби, реализирани от енергийните компании, защото "не е приемливо някои да стават милионери за сметка на страданията на семействата".

 

Стефан Сежурне (Renew, Франция) заяви, че борбата на Украйна "е борба за ценностите на Европа, това е нашата борба, борбата за върховенство на закона срещу закона на по-силния". ЕС разполага със средства за бърз и ефективен отговор на последиците от войната за европейските граждани, каза той. Той изрази подкрепа за мерките за намаляване на цените на енергията и призова да бъдат намалени "всички наши зависимости - от храни, суровини, здравеопазване, цифрови и отбранителни инфраструктури". Публичните политики трябва да бъдат приведени в съответствие с целта за стратегическа автономия, заключи той.

 

"Трябва да продължим да подкрепяме Украйна и дори да увеличим тези усилия", настоя Ска Келер (Зелени/ЕСА, Германия). Необходимо е обаче да се увеличи и солидарността в рамките на ЕС. Трябва да гарантираме, че разходите в тези времена ще бъдат понесени от тези с най-широки рамене, подчерта тя. "В крайна сметка единственият начин за преодоляване на тази криза е да се използва по-малко енергия и повече възобновяема енергия". Г-жа Келер също така призова Комисията да се увери, че "никакви пари няма да бъдат изплатени на Полша и Унгария, ако те не се върнат по пътя на върховенството на закона".

 

Марко Дзани ( ИД, Италия) изтъкна, че предложените мерки "далеч не са достатъчни, за да донесат конкретна помощ на тези, които страдат днес". "Ограничаването на цената на газа - единствената мярка, която по някакъв начин ще помогне на гражданите и предприятията (...) - все още се обсъжда". Г-н Дзани призова Комисията да вземе предвид, че "светът се е променил от 2019 г. насам" и че някои политики вече не са жизнеспособни, тъй като не са помогнали нито за опазването на климата, нито за постигането на индустриален и социално-икономически преход.

 

Рафаеле Фито (ЕКР, Италия) призова да продължи укрепването на Атлантическия алианс и да се запазят санкциите, които са единственото средство за постигане на резултати. Той обаче подчерта необходимостта от "осигуряване на истинско единство" в ЕС, за да може да се решат "два големи въпроса: този за енергията и този за подкрепата на семействата и предприятията". Нуждаем се от ясни отговори, настоя той, относно "тавана на цената на газа и отделянето на цената на газа от цената на енергията".

 

Манон Обри (Левица, Франция) подчерта, че гражданите вече не могат да плащат сметките си. Заплатите са в застой, докато цените растат с инфлацията и енергийните разходи, но дивидентите се увеличават, а милиардерите използват частните си самолети, изрази съжаление тя. Г-жа Обри приветства обявения данък върху свръхпечалбите на енергийните компании, като заяви, че нейната група винаги е била единствената, която е искала такъв данък, който трябва да се плаща от всички предприятия, които се възползват от кризите.

 

Можете да гледате целия дебат тук:

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/debate-on-state-of-union-2022-enhanced-version-with-captions_20220914-0900-SPECIAL-OTHER

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев