Седмицата в ЕП: 5 – 11 септември 2022 г.

Европейският парламент
05.09.2022 / 09:10

Заседания на парламентарни комисии, политически групи, Брюксел

Министър-председателят на Украйна. Министър-председателят на Украйна Денис Шмихал ще се срещне с председателя на ЕП Роберта Мецола и политическите групи, за да обсъдят последните събития във връзка с агресивната война на Русия срещу Украйна, както и начините, по които ЕС може да да продължи подкрепата си за Украйна (понеделник).

Шпионски софтуер / Гърция. Анкетната комисия на ЕП относно използването на шпионския софтуер „Пегас“ и еквивалентен софтуер за наблюдение (PEGA) ще обсъди скандала с използването на софтуера в Гърция с журналиста Танасис Кукакис (очаква се потвърждение) и други гост-оратори (четвъртък).

На живо: заседание на PEGA, четвъртък, 8 септември, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/committee-of-inquiry-to-investigate-use-of-pegasus-and-equivalent-surveillance-spyware_20220908-0900-COMMITTEE-PEGA

COVID-19 / Фармацевтична промишленост. Специалната комисия на Европейския парламент относно COVID-19 (COVI) ще проведе първи дебат с четири фармацевтични компании, които работиха по разработването на ваксини и терапевтични средства по време на пандемията от COVID-19 — Жилет Сайънсис, Санофи, Астра Зенека и Модерна (понеделник).

СНа живо: заседание на COVI, понеделник, 5 септември, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/en/webstreaming/special-committee-on-covid-19-pandemic_20220905-1500-COMMITTEE-COVI

Чешко председателство на Съвета на ЕС. Чешките министри ще очертаят приоритетите на чешкото председателство на Съвета на ЕС пред комисиите на ЕП по граждански свободи (LIBE) и правни въпроси (JURI) (понеделник).

Подготовка за пленарната сесия на 12-15 септември. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесията на 12-15 септември, по време на която ще направят оценка на състоянието на Европейския съюз с председателя на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен. Евродепутатите също така ще обсъдят и гласуват проектозаконодателството относно енергията от възобновяеми източници и енергийната ефективност, законодателни предложения за спиране на обезлесяването, както и ще дадат окончателна зелена светлина на новите правила относно минималната работна заплата. Те ще се подготвят и за пленарните разисквания относно риска от нарушаване на основните ценности на ЕС в Унгария и с финландския министър-председател Сана Марин.

Реч за състоянието на ЕС / Председателски съвет. За да подготви дебата за състоянието на Европейския съюз, председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен ще присъства на заседанието на Председателския съвет на ЕП, включващ председателя Р. Мецола и председателите на политическите групи (четвъртък).

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще се участва в разговор на живо във Фейсбук относно състоянието на ЕС и ще произнесе реч по време на откриването на изложба, очертаваща руските военни престъпления в понеделник. Тя ще председателства работен обяд на Бюрото на ЕП с белгийския министър-председател Александър де Кро във вторник. В сряда тя ще произнесе реч по време на проява с испанската национална организация на слепите (ONCE), ще подпише пътна карта между Парламента и Съвета относно общата европейска система за убежище и Новия европейски пакт за миграцията и убежището и ще се срещне с медийните кореспонденти към европейските институции. В петък председателят на ЕП ще бъде в Кипър, където ще се срещне с президента Никос Анастасиадис и с председателя на Камарата на представителите на Кипър Анита Димитриу, като ще даде пресконференции след двете заседания.

Брифинг за медиите относно пленарната сесия. Пресслужбата на ЕП ще проведе пресбрифинг с говорителите на политическите групи на Европейския парламент в петък, 12.00 ч. българско време (зала „Анна Политковская“, пресцентър, Брюксел).

На живо: брифинг за медиите, петък, 9 септември, 12:00 ч. българско време

https://www.europarl.europa.eu/news/bg/agenda/weekly-agenda

Среща с медийните кореспонденти от ЕС. В сряда от 16:00 ч. до 18:30 ч. (централно европейско време) в зала „Анна Политковская“ ще се проведе брифинг за наскоро пристигналите в Брюксел журналисти. Други акредитирани медии, които биха искали да получат повече информация за медийните продукти на ЕП, също са добре дошли да се присъединят.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев