Сливенски дерматолози и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис

Сливенски дерматолози и техни пациенти станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис
19.07.2022 / 12:41

Дерматолозите от Кожно отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен д-р Мая Миланова и д-р Антонина Нинова станаха герои във филм, даряващ надежда на болните с псориазис. Видеоисториите са част от проекта „Псориазисът не е само кожа“ на Института за здравно образование. Националната кампания споделя вдъхновяващи истории на пациенти, страдащи от коварната болест и намерили начин да се справят с нея заедно със своите лекари. Пациентите разказват за страданията, които са преживели, за надеждите, които са имали, за подкрепата на своите половинки и за пътя, който са изминали до срещата с правилния лекар. Целта е да се даде кураж и на други, защото псориазисът не е присъда – той може успешно да се контролира.

Пет години международният шофьор от Нова Загора Христо Симеонов търпи болките и сърбежите. Страда от безсъние, нощ след нощ се събужда в рани и люспи. Млад и финансово стабилен, но няма никакво желание за живот. Вече дори не вярва, че някой може да му помогне. „Обиколил съм цяла България и съм пръснал сигурно над 5000 лева за лекарства. Имам от всяка държава, в който съм бил – Турция, Гърция, Франция, Италия… Уникален човек е д-р Миланова, готов съм всичко да направя за нея. Тя ми върна радостта от живота, чувствам се като нов човек, като прероден“, разказва Христо.

Пациентът, на когото е помогнала д-р Антонина Нинова е Петър Василев, от Бургас. „Километрите не са проблем за мен, стига да има кой да ми помогне. Бях с псориазис повече от 30 години. Един руски професор ми каза – това не се лекува. Сега спокойно мога да кажа – лекува се, вече нямам нищо по кожата, щастлива е и жена ми, и цялото ми семейство“, разказва Петър. Той работи като строител и раните по ръцете му създавали голям дискомфорт. Чувствал се неудобно и да се съблече, а днес спокойно ходи на плаж.

Допреди години дерматолозите също са убеждавали пациентите си, че псориазисът не се лекува и трябва да следват определени съвети, за да облекчат състоянието си. Но след навлизането на биологичната терапия в последните няколко години, нещата са коренно различни. „Днес можем да кажем, че псориазисът се лекува, както се лекува диабетът и други хронични заболявания – с приемане на лекарства през устата, или инжекционно“, казва д-р Миланова. Д-р Антонина Нинова добавя, че биологичната терапия й е променила самочувствието на дерматолог – и пред колеги, и пред пациенти. „Това е много силно оръжие, което променя живота на пациентите“, казва тя. Биологичната терапия се заплаща изцяло от Здравната каса, като преди това пациентите минават специална комисия, за да бъдат одобрени за нея.

 

Двете истории можете да гледате тук:

 

Историята на Христо Симеонов и д-р Мая Миланова

 

И във fb:

https://www.facebook.com/462853671869510

 

Историята на Петър Василев и д-р Антонина Нинова:

 

И във fb:

https://www.facebook.com/371069395175243

 

Още за заболяването:

Псориазисът не е обикновено кожно заболяване, а страдание, което оказва сериозен отпечатък върху живота на пациентите. Това е едно от петте заболявания, признати от СЗО за изключително важни за съвременния човек. Негативно му отражение върху качеството на живот може да бъде сравнено, а в някои случаи дори да превишава това на диабета, тежката депресия, инфаркта и някои онкологични заболявания като рака на гърдата. 80% от пациентите с псориазис съобщават, че той влияе негативно върху живота им. Доказано е, че заради страданията и дискомфорта, който изпитват заради заболяването, пациентите често посягат към алкохола и тютюнопушенето, злоупотребяват и с упойващи вещества.

В световен мащаб, заболяването засяга около 2-3% от общото население или това са 125 милиона души. Проявява се еднакво при мъже и жени. Има го във всички раси, но европеидната е по-често засегната. Болестта се проявява на възраст между 11 и 45 години, но може да се появи на всяка възраст. Особено активно е заболяването през пубертета. Всяка година, околко 20 000 деца в света под 10 г. се диагностицират с псориазис. Годишно в Сливен се регистрират около 500 прегледа на пациенти с тази диагноза.

„Псориазсисът не е заразен!“ – е едно от основните послания към всички.

В последните години е установено, че псориазисът е не само кожно, а системно заболяване, т.е. засяга и други органи и системи в организма. Една от най-тежките форми на псориазиса е псориатичният артрит, който може да доведе до инвалидизация. Появява се при около 30% от пациентите с оток, зачервяване, затопляне, сутрешна скованост и деформация на ставите. Пораженията на ставите най-често се установяват няколко години след кожните, но понякога артритът може да възникне едновременно или да предшества кожните изменения. Най-често се засягат ставите на пръстите на ръцете и краката, но могат да се засегнат и големи стави и гръбначния стълб.

Пациентите с псориазис често имат и съпътстващи заболявания на сърдечно-съдовата система, диабет тип 2, метаболитен синдром.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев