Провеждат кампания за подсилване на популацията на застрашения египетски лешояд

Снимка: Светослав Спасов
19.07.2022 / 10:00

Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) провежда кампания за набиране на средства за опазването на световно застрашения египетски лешояд. Целта е и през следващите две години да се осъществява програма за освобождаване на отгледани на затворено млади птици, чиято цел е да подсили балканската популация на вида.

За последните 40 години популацията на египетския лешояд в България е намаляла с 83%! Днес в страната ни са останали едва 26 двойки. Повече от 20 години БДЗП полага огромни усилия, за да преустанови тази пагубна тенденция. Причините за стремителното намаляване на емблематичния вид са използването на отрови и отровни примамки, токовите удари и сблъсъците с електропреносната мрежа, бракониерството и безпокойството по целия му миграционен път от България до Африка.

Осъществяването на програма за освобождаване на отгледани на затворено млади египетски лешояди частично компенсира високата смъртност в морето по време на първата миграция на младите птици (от 10 оцелява само една) и може да подсили популацията на вида на Балканите. Резултатите от последните няколко години го доказват. Освободени са 23 отгледани на затворено птици, от които 6 вече са се завърнали успешно в България.

За да може програмата за освобождаване на египетски лешояди да продължава да се осъществява и през следващите 2 години, са нужни 20 000 лева, които ще бъдат използвани за:

• Транспортни разходи от зоопаркове в Европа до България;

• Храна и ежедневна грижа за младите пици, докато се адаптират във волиерата;

• Медицински грижи;

• Проследяване на птиците с предаватели.

Всеки може да подкрепи програмата като дари онлайн на сайта на БДЗП, чрез Platformata.bg, на кратък номер 17 777 с DMS POLET (цена за еднократно дарение за абонати по договор с Теленор, VIVACOM и А1 за един sms е на стойност 1 лв., за потребители на предплатени услуги – 1.20 лв.) или на следната банкова сметка:

IBAN BG55 RZBB 9155 1060 1073 29

BIC RZBB 9155

Райфайзенбанк ЕАД – клон България

Основание за дарение „Египетски лешояд“ + телефон или имейл за контакт.

БДЗП в партньорство със Зелени Балкани, Европейската програма за застрашени видове на EAZA, други организации и зоопаркове в Европа, започна мисия за подсилване на популацията чрез освобождаване на египетски лешояди, създавайки т.нар. „Рестокинг стратегия“. Целта е млади птици, които са излюпени и отгледани в зоопаркове и спасителни центрове в Европа, да бъдат дарени за природата на България. Младите лешояди се освобождават, когато са на възраст една година. През пролетта те се настаняват в специално изградена на предварително избрано подходящо място клетка, или така нареченото „училище за лешояди“, в която в продължение на малко повече от два месеца те се адаптират, преди да бъдат освободени.

 

Още снимки от новината

Снимка: Богдан Боев
Снимка: Волен Аркумарев
Снимка: Волен Аркумарев

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев