Дискусия „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“ на 8 юли .

Дискусията „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“ ще се проведе на 8 юли от 10 ч.Дискусията „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“ ще се проведе на 8 юли от 10 ч. Дискусията „Социалният фонд за климата за по-с
05.07.2022 / 14:22

Бюрото на Европейския парламент в България организира дискусия на тема „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“, която ще се проведе на 8 юли 2022 г., петък, от 10.00 до 11.30 ч. с ограничен брой публика на живо в Дома на Европа, София, и ще се предава пряко онлайн.

 

Преходът към климатичен неутралитет ще засегне особено остро уязвимите домакинства и малкия бизнес. Ето защо се предвижда създаването на Социален фонд за климата, който да подкрепи доходите и инвестициите, за да се справим с енергийната и мобилната бедност. Целта на дискусията ще бъде да се разяснят целите и начинът на действие на предложения Социален фонд за климата и да се обсъди с представители на Европейския парламент, националните власти и нестопанския сектор какво е необходимо за успешното му прилагане в страната и какви ще са последиците от въвеждането му за българските граждани и фирми.

 

В центъра на дискусията ще бъдат европейските дефиниции за енергийна и мобилна бедност, както и предвидените мерки срещу тези явления, като например намалението на данъци и такси върху енергията или други форми на пряка подкрепа на доходите, стимулите за реновиране на сгради и за преминаване към възобновяеми източници на енергия в сградите, стимулите за преминаване към по-екологосъобразен транспорт.

 

В дискусията ще вземат участие Петър Витанов, член на Европейския парламент (С&Д), докладчик в сянка по Социалния фонд за климата, Радослав Рибарски, председател на Комисията по енергетика в Народното събрание, Татяна Султанова-Сивева, заместник-председател на Комисията по околната среда и водите в Народното събрание, Георги Стефанов, началник на кабинета на заместник министър-председателя по климатични политики в оставка, Зорница Русинова, председател на Икономическия и социален съвет, Венета Цветкова–Димитрова, директор на Дирекция „Енергийни проекти и международно сътрудничество“ в Министерство на енергетиката, и Минчо Бенов, национален директор на Хабитат България. Модератор ще бъде Славчо Нейков, председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт.

 

Предвидено е събитието да започне с панелна дискусия, последвана от отговори на въпроси от публиката в залата и онлайн.

 

Дискусията ще се проведе в конферентната зала в Дома на Европа, ул. „Г. С. Раковски“ №124, София с предварителна регистрация. Тя ще бъде излъчвана онлайн на страницата на Бюрото на ЕП в България във Facebook и в канала в YouTube. Ще бъде осигурен и жестов превод за хората с увреден слух.

 

За зрителите, които искат да присъстват на събитието в залата, има задължителна регистрация до 7 юли 2022 г. на следния линк: https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08072022. Местата са ограничени.

 

Зрителите могат да изпращате въпросите си към участниците предварително в slido:

https://app.sli.do/event/8b49tvbWK9KUdXzPZisYgS

с код #SCF. По време на дискусията въпроси ще могат да бъдат задавани чрез коментари към излъчването във Facebook и YouTube.

https://www.facebook.com/eplosofia/

https://www.youtube.com/user/epiosofia

 

Програма на дискусията „Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход“ (pdf 401KB)

https://www.europarl.europa.eu/bulgaria/resource/static/files/import/social_climate_fund_event/programme-08072022.pdf

Регистрация за присъствие на събитието в залата на Дома на Европа

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/RegistrationForm08072022

Предварителни въпроси към участниците в slido:

https://app.sli.do/event/8b49tvbWK9KUdXzPZisYgS

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев