Седмицата в ЕП: 20 – 26 юни 2022 г.

Европейският парламент
20.06.2022 / 09:22

Заседания на парламентарни комисии

ЕЦБ / К. Лагард. Комисията на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) ще разисква с председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард последиците за ЕЦБ от войната в Украйна, както и повишаващата се инфлация в еврозоната (понеделник).

 

На живо: заседание на ECON, 20 юни, понеделник, 16:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-economic-and-monetary-affairs_20220620-1500-COMMITTEE-ECON

Пленарна сесия 22-23 юни

Дневен ред на пленарната сесия 22-23 юни

https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/OJQ-9-2022-06-22_BG.html

На живо: пленарна сесия, 22 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20220622-0900-PLENARY

На живо: пленарна сесия, 23 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/plenary-session_20220623-0900-PLENARY

Зелен пакт / Подготвени за цел 55. Членовете на ЕП ще гласуват по три проектозакона, които са част от пакета „Подготвени за цел 55“ - преразглеждането на схемата за търговия с емисии, социалния фонд за климата и фонда за корекция на въглеродните емисии на границите, след отлагането им по време на предходната пленарна сесия (сряда).

Възстановяване на запасите от газ в ЕС преди зимата. Парламентът ще обсъди и гласува споразумение с правителствата на ЕС за по-бързо запълване на стратегическите резерви от газ в Европа преди зимата, за да се гарантира, че домакинствата и предприятията разполагат с достатъчно газ за следващия отоплителен сезон (четвъртък).

Среща на върха на ЕС / Статут на страна кандидатка на Украйна, Молдова и Грузия. В сряда следобед евродепутатите ще изложат очакванията си за заседанието на Европейския съвет на 23-24 юни и ще обсъдят дали Украйна, Молдова и Грузия следва да получат статут на страна кандидатка за членство в ЕС. Резолюция относно членството на тези държави в ЕС ще бъде гласувана в четвъртък.

Дебат „Това е Европа“ с минисър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович. Евродепутатите ще обсъдят състоянието на ЕС и бъдещите му перспективи с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович в сряда, 16.00 ч. българско време Това ще бъде четвъртият от поредица дебати „Това е Европа“ относно бъдещето на ЕС.

Сертификат на ЕС за COVID. Членовете на ЕП ще гласуват законодателство по споразумението, постигнато с министрите от ЕС, за удължаване с още 12 месеца, на срока на действие на схемата на ЕС за цифров COVID сертификат, чийто срок на действие изтича на 30 юни, за да се гарантира правото на свободно движение на гражданите на ЕС, дори ако възникне нов опасен вариант на COVID (четвъртък).

Русия и екстремистките партии в ЕС. В четвъртък сутрин евродепутатите ще обсъдят отношенията на руското правителство с европейските крайнодесени и кранолеви партии в контекста на войната в Украйна.

Президент на Замбия. В четвъртък, от 12.00 ч. българско време, Хакаинде Хичилема, президент на Република Замбия, ще произнесе реч пред членовете на ЕП на тържествено заседание.

Проучване на Евробарометър от пролетта на 2022 г. Парламентът ще публикува обществено проучване на Евробарометър от пролетта на 2022 г., проведено между 19 април и 16 май 2022 г., относно нагласите на гражданите за ЕС (сряда).

Програма на председателя на ЕП. В понеделник и вторник председателят на ЕП Роберта Мецола ще посети Финландия, където ще се срещне с президента Саули Нийнистьо, председателя на парламента Мати Ванханен, председателя на комисията по въпросите на Европейския съюз Сату Хаси, и с представители на политическите партии, представени в парламента, ще присъства на пленарната сесия на финландския парламент, ще участва в дискусия с ученици и ще произнесе реч на тема „Сигурността и бъдещето на Европа“ по време на срещата на „Обществото Паасикиви“. В сряда тя ще се срещне с председателя на германския федерален съвет Бодо Рамелов и с министър-председателя на Испания Педро Санчес. В четвъртък в 16.00 ч. (българско време) Р. Мецола ще направи обръщение пред държавните и правителствените ръководители по време на срещата на върха на ЕС, последвано от пресконференция.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев