Седмицата в ЕП: 13 – 19 юни 2022 г.

Европейският парламент
13.06.2022 / 12:18

Заседания на парламентарни комисии, политически групи Брюксел

Зелен пакт / Таксономия. Комисиите на ЕП по икономически и парични въпроси (ECON) и околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI) ще гласуват предложение за възражение срещу предложението на Европейската комисия да класифицира, при определени условия, специфични инвестиции в газова инфраструктура и ядрена енергия като преходни дейности, допринасящи за смекчаване на последиците от изменението на климата (т.нар. таксономия) (вторник).

Зелен пакт / Подготвени за цел 55. След като три проектозакона относно намаляването на въглеродните емисии, част от пакета „Подготвени за цел 55“, бяха замразени, координаторите на политическите групи в комисията по околна среда (ENVI) ще обсъдят възможностите за постигане на напредък по тези законодателни досиета с цел приемане на позицията на Парламента по време на пленарната сесия на 22-23 юни и стартиране на преговорите с правителствата на държавите от ЕС (понеделник).

На живо: заседание на ENVI, понеделник, 13 юни, 18:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-environment-public-health-and-food-safety_20220613-1700-COMMITTEE-ENVI

Защита на потребителите при цифровия преход. Предложение за реформа на правилата на ЕС относно безопасността на нехранителните продукти с цел справяне с предизвикателствата, произтичащи от новите технологии и цифровите пазари, ще бъде гласувано от комисията по вътрешния пазар и защита на потребителите (IMCO). IMCO ще гласува също така доклад за актуализиране на правилата на ЕС за защита на потребителите от свръхзадлъжнялост, например при заеми, овърдрафти и кредитни карти (четвъртък).

На живо: заседание на IMCO, четвъртък, 16 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-internal-market-and-consumer-protection_20220616-0900-COMMITTEE-IMCO

Сертификат на ЕС за COVID. Преговарящите от Парламента и Съвета ще обсъждат възможностите за постигане на споразумение за удължаване на срока на действие на цифровия сертификат на ЕС за COVID, който изтича на 30 юни, с още една година, за да се гарантира, че гражданите на ЕС могат да се възползват от правото си на свободно движение, независимо от напредъка на пандемията от COVID-19 (понеделник).

Разширяване на ЕС. Комисията на ЕП по външни работи (AFET) ще гласува своята оценка на напредъка на Босна и Херцеговина, Косово и Сърбия към членство в ЕС (вторник).

На живо: заседание на AFET, вторник, 14 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-foreign-affairs_20220614-0900-COMMITTEE-AFET

Войната в Украйна / Продоволствена сигурност. Комисията на ЕП по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) ще обсъди с украинския заместник-министър на аграрната политика и храните въздействието на войната върху производството и сигурността на доставките на храни, а комисията на ЕП по транспорт (TRAN) ще проведе обществено обсъждане с участието на Европейската комисия относно коридорите за солидарност, чрез които да се помогне на Украйна при износа на селскостопански продукти (вторник и сряда).

На живо: заседание на AGRI, вторник, 14 юни, 10:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-agriculture-and-rural-development_20220614-0900-COMMITTEE-AGRI

На живо: заседание на TRAN, сряда, 15 юни, 11:00 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/committee-on-transport-and-tourism_20220615-1000-COMMITTEE-TRAN

Военни престъпления в Украйна. Подкомисията на ЕП по правата на човека (DROI) ще обсъди борбата срещу безнаказаността за военни престъпления в Украйна с първия председател на Съда за военни престъпления в Сиера Леоне Джефри Робъртсън и специалния помощник на прокурора в Международния наказателен съд Джонатан Агар (сряда).

На живо: заседание на DROI, сряда, 15 юни, 17:45 ч. българско време

https://multimedia.europarl.europa.eu/bg/webstreaming/subcommittee-on-human-rights_20220615-1645-COMMITTEE-DROI

Чешко председателство на Съвета на ЕС. Председателският съвет на ЕП (председателят на ЕП и лидерите на политическите групи) ще заседава в Прага и ще се подготви за чешкото председателство на Съвета ЕС, което ще започне на 1 юли тази година. Лидерите на ЕП ще се срещнат с министър-председателя Петър Фиала, председателя на Камарата на депутатите в парламента Маркета Пекарова-Адамова и председателя на Сената Милош Вистрчил и ще дадат пресконференция (четвъртък).

Подготовка за пленарната сесия на 22-23 юни. Политическите групи ще се подготвят за пленарната сесия на 22 и 23 юни в Брюксел, на която евродепутатите ще проведат дебат с министър-председателя на Хърватия Андрей Пленкович в рамките на серията дебати „Това е Европа“. Те ще обсъдят приоритетите на Парламента във връзка със заседанието на Европейския съвет на 23-24 юни. Евродепутатите ще гласуват законодателство относно възстановяването на запасите от газ в ЕС, допълнителни средства за приемане на хора, които бягат от войната в Украйна, и подкрепа за селскостопанския хранителен сектор. Парламентът също така ще приеме своята оценка за прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и удължаването на срока на валидност на сертификата на ЕС за COVID, ако това бъде одобрено от преговарящите институции.

Програма на председателя на ЕП. Председателят на ЕП Роберта Мецола ще участва в заседанието на Бюрото на Парламента в къщата на Жан Моне в Базош, Франция, в понеделник и вторник. Във вторник следобед тя ще участва в отбелязването на съветските депортации в Брюксел, а в сряда ще произнесе реч по време на онлайн събитие „Трябва ли ЕС да предложи статут на страна кандидатка за Украйна?“.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев