Подготвени за цел 55: Комисията по околна среда ще обсъди варианти за напредък по законодателството за въглеродните емисии

Европейският парламент
10.06.2022 / 11:39

След като евродепутатите отхвърлиха доклада относно промените в схемата на ЕС за търговия с емисии, три проектозакона, част от пакета „Подготвени за цел 55“, са в очакване на политическо споразумение.

 

Проектозаконодателството относно реформата на схемата за търговия с емисии (СТЕ) беше върнато в комисията на ЕП по околна среда (ENVI), след като Парламентът отхвърли доклада с 340 гласа „против“, 265 гласа „за“ и 34 гласа „въздържал се“ (Член 59 (4) от Правилника за дейността (ПД) на ЕП).

 

Беше решено докладът относно Механизма на ЕС за корекция на въглеродните емисии на границите (CBAM) да бъде върнат в комисията ENVI преди гласуването на измененията (Член 198 от ПД на ЕП).

 

Евродепутатите гласуваха на пленарното заседание по предложенията за изменения на законодателството за Социалния фонд за климата, но окончателното гласуване беше отложено в очакване на политическо споразумение относно бъдещето на реформата на Схемата за търговия с емисии (Член 200 (4) от ПД на ЕП).

 

Правилникът за дейността на Парламента предвижда възможността, по искане на политическа група или членове на ЕП, достигащи поне ниския праг (една двадесета от всички членове на ЕП или политическа група), законодателно досие да бъде върнато в ресорната комисията за допълнително разглеждане.

 

Следващи стъпки

 

Комисията на ЕП по околна среда (ENVI) ще обсъди следващата седмица с координаторите на политическите групи възможностите за постигането на напредък по законодателните досиета с цел бързото приемане на позицията на Парламента по текстовете и стартиране на междуинституционални преговори.

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев