AMD разширява фонда за високопроизводителни изчислителни среди в помощ на учени и изследователи

AMD-logo
02.06.2022 / 10:03

— AMD събира заедно HPC фонда и Програмата на хетерогенния ускорен изчислителен клъстер на Xilinx (HACC), и добавя 7 петафлопа суперкомпютърен капацитет в подкрепа на научните изследвания —

 

Санта Клара, Калифорния, САЩ – 1 юни 2022 г. — AMD (NASDAQ: AMD) днес обяви разширяването на своя Фонд за високопроизводителни изчисления (HPC) с добавяне на 7 петафлопа изчислителна мощност, за да подпомогне учени и изследователи в цял свят, работещи за решаване на най-сериозните предизвикателства, пред които е изправено обществото днес. AMD обяви също, че AMD HPC фондът вече ще интегрира програмата Xilinx Heterogeneous Accelerated Compute Clusters (HACC), предоставяйки на изследователите достъп до процесори AMD EPYC™, ускорители AMD Instinct™, ускорители Xilinx Alveo™ и Xilinx Versal™ ACAP за напредък в изследванията в различни области, включващи климатични промени, здравеопазване, транспорт, анализ на големи обеми данни (big data) и др.

Новото допълнение вдига общия размер на изчислителния капацитет, дарен от AMD, до над 20 петафлопа с пазарна стойност от над 31 милиона долара, считано от май 2022 г. Допълнителните изчислителни ресурси надграждат фонда AMD COVID-19 HPC, който беше създаден през 2020 г. за предоставяне изчислителни ресурси на изследователските институции с цел ускоряване на медицинските изследвания на COVID-19 и други заболявания.

„Свидетели сме на научна изчислителна революция, при която високопроизводителните изчислителни ресурси значително намаляват времето за анализи и открития“, каза Марк Пепермастър, изпълнителен вицепрезидент и главен технологичен директор на AMD. „Чрез разширяването на AMD HPC Фонда извън COVID-19, ние предоставяме водеща изчислителна мощ в ръцете на онези, които имат най-голяма нужда от нея – изследователите, решаващи най-трудните проблеми в света.

Към днешна дата AMD е дарила изчислителни системи или облачно-базиран изчислителен капацитет на повече от 28 институции в осем държави. Близо 6000 изследователи са получили достъп до технологиите на AMD за своите проекти, което води до 55 публикации, издадени до момента по ключови въпроси като различия в нивата на ваксинация срещу COVID-19 по раса и етническа принадлежност и подобрения в класификацията на изображенията за рак на гърдата чрез техники за дълбоко виждане.

„Като лидер във високопроизводителните и адаптивни изчисления, AMD има уникалната способност и възможност да подкрепя институции, които провеждат революционни изследвания в полза на нашите общности и на планетата“, каза Сюзън Мур, корпоративен вицепрезидент на AMD по корпоративна отговорност и международни правителствени въпроси, и президент на Фондация AMD. „Фондът AMD HPC илюстрира нашата отдаденост към целта за цифрово въздействие с това, че 100 милиона души ще се възползват от технологиите на AMD и инициативите за филантропия за STEM образование, научни изследвания и работната сила на бъдещето до 2025 г.

AMD ще предостави облачен достъп до университети и изследователски институции в цял свят с подкрепата на водещите системни партньори Supermicro и WEKA.io. Изследователските институции и университети могат да кандидатстват за новия кръг от безвъзмездни средства за изчислителна мощност, като подадат своите заявления тук.

 

 
 

Copyright © 2008-2023 ТУИДА НЮЗ | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Анна Вълева | Програмиране и SEO от Христо Друмев